Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribution of herbivorous fish is frozen by low temperature?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F16%3A00459603" target="_blank" >RIV/60077344:_____/16:00459603 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12310/16:43891364

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/srep39600" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1038/srep39600</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/srep39600" target="_blank" >10.1038/srep39600</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of herbivorous fish is frozen by low temperature?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The number of herbivores in populations of ectothermic vertebrates decreases with increasing latitude. At higher latitudes, fish consuming plant matter are exclusively omnivorous. We assess whether omnivorous fish readily shift to herbivory or whether animal prey is typically preferred. We address temperature as the key factor causing their absence at higher latitudes and discuss the potential poleward dispersion caused by climate changes. A controlled experiment illustrates that rudd (Scardinius erythrophthalmus) readily utilize plant matter at water temperatures above 20 degrees C and avoid its consumption below 20 degrees C. Field data support these results, showing that plant matter dominates rudd diets during the summer and is absent during the spring. Utilizing cellulose requires the enzyme cellulase, which is produced by microorganisms growing at temperatures of 15-42 degrees C. Water temperatures at higher latitudes do not reach 15 degrees C year-round; at our latitude of 50 degrees N similar to 150 days/year. Hence, the species richness of omnivorous fish decreases dramatically above 55 degrees latitude. Our results provide support for the hypothesis that strict herbivorous specialists have developed only in the tropics. Temperatures below 15 degrees C, even for a short time period, inactivate cellulase and cause diet limitations for omnivorous fish. However, we may expect increases in herbivory at higher latitudes caused by climate change.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of herbivorous fish is frozen by low temperature?

  • Popis výsledku anglicky

    The number of herbivores in populations of ectothermic vertebrates decreases with increasing latitude. At higher latitudes, fish consuming plant matter are exclusively omnivorous. We assess whether omnivorous fish readily shift to herbivory or whether animal prey is typically preferred. We address temperature as the key factor causing their absence at higher latitudes and discuss the potential poleward dispersion caused by climate changes. A controlled experiment illustrates that rudd (Scardinius erythrophthalmus) readily utilize plant matter at water temperatures above 20 degrees C and avoid its consumption below 20 degrees C. Field data support these results, showing that plant matter dominates rudd diets during the summer and is absent during the spring. Utilizing cellulose requires the enzyme cellulase, which is produced by microorganisms growing at temperatures of 15-42 degrees C. Water temperatures at higher latitudes do not reach 15 degrees C year-round; at our latitude of 50 degrees N similar to 150 days/year. Hence, the species richness of omnivorous fish decreases dramatically above 55 degrees latitude. Our results provide support for the hypothesis that strict herbivorous specialists have developed only in the tropics. Temperatures below 15 degrees C, even for a short time period, inactivate cellulase and cause diet limitations for omnivorous fish. However, we may expect increases in herbivory at higher latitudes caused by climate change.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EG - Zoologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Reports

  • ISSN

    2045-2322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000390267200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85006988540