Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cepathiolactols and Cepathiolactones - Two Newly Discovered Families of Organosulfur Compounds Formed in Cut Onion

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F24%3A00602250" target="_blank" >RIV/60077344:_____/24:00602250 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/24:00602250 RIV/60076658:12220/24:43908988

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c08177" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c08177</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c08177" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.4c08177</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cepathiolactols and Cepathiolactones - Two Newly Discovered Families of Organosulfur Compounds Formed in Cut Onion

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Isolation and structural characterization of two large families of organosulfur compounds spontaneously formed upon cutting of onion (Allium cepa) were carried out. The structures of these hitherto unknown species, trivially named cepathiolactols and cepathiolactones, were established based on NMR, MS, and IR data. It was found that cepathiolactols (C x H y OS3 and C x H y O2S4, x = 7-12, y = 14-24) are 3,4-dimethyl-gamma-thiolactols bearing various side chains linked via a disulfanyl moiety at position C-5. On the other hand, cepathiolactones were shown to be 3,4-dimethyl-gamma-thiolactones structurally analogous to cepathiolactols. Sensory properties of cepathiolactols were also evaluated, along with testing their ability to participate in the formation of pink discoloration of processed onion.

  • Název v anglickém jazyce

    Cepathiolactols and Cepathiolactones - Two Newly Discovered Families of Organosulfur Compounds Formed in Cut Onion

  • Popis výsledku anglicky

    Isolation and structural characterization of two large families of organosulfur compounds spontaneously formed upon cutting of onion (Allium cepa) were carried out. The structures of these hitherto unknown species, trivially named cepathiolactols and cepathiolactones, were established based on NMR, MS, and IR data. It was found that cepathiolactols (C x H y OS3 and C x H y O2S4, x = 7-12, y = 14-24) are 3,4-dimethyl-gamma-thiolactols bearing various side chains linked via a disulfanyl moiety at position C-5. On the other hand, cepathiolactones were shown to be 3,4-dimethyl-gamma-thiolactones structurally analogous to cepathiolactols. Sensory properties of cepathiolactols were also evaluated, along with testing their ability to participate in the formation of pink discoloration of processed onion.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    47

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    26366-26375

  • Kód UT WoS článku

    001354948500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85209720439