Stanovištní podmínky a genotyp ovlivňují obsah polyfenolů v bramborách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F07%3A8P001715" target="_blank" >RIV/60109807:_____/07:8P001715 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/07:8P012204
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Site conditions and genotyp influence polyphenol content in potatoes
Popis výsledku v původním jazyce
In the years 2005 and 2006 the effect of site conditions, yellow- and purple-fleshed varieties and mineral fertilization on the content of total polyphenols (TP) in potato tubers was investigated. From four localities in both years significantly the highest TP content (by 5.7 to 56.3 % higher than in other localities) on the locality Stachy was determined, which we ascribe to apparently lower temperatures in the vegetation period in this locality of high altitude. In purple flesh Valfi variety higher TPcontent by 74 to 141 % in average of both years in comparison to yellow flesh varieties was recorded. In the group of eight yellow flesh varieties the highest TP content in Ditta variety was found, where we found significantly higher TP content by 38, 29 and 24 % in comparison with Saturna, Agria and Asterix varieties. TP content was not demonstrably affected by fertilization with mineral fertilizers.
Název v anglickém jazyce
Site conditions and genotyp influence polyphenol content in potatoes
Popis výsledku anglicky
In the years 2005 and 2006 the effect of site conditions, yellow- and purple-fleshed varieties and mineral fertilization on the content of total polyphenols (TP) in potato tubers was investigated. From four localities in both years significantly the highest TP content (by 5.7 to 56.3 % higher than in other localities) on the locality Stachy was determined, which we ascribe to apparently lower temperatures in the vegetation period in this locality of high altitude. In purple flesh Valfi variety higher TPcontent by 74 to 141 % in average of both years in comparison to yellow flesh varieties was recorded. In the group of eight yellow flesh varieties the highest TP content in Ditta variety was found, where we found significantly higher TP content by 38, 29 and 24 % in comparison with Saturna, Agria and Asterix varieties. TP content was not demonstrably affected by fertilization with mineral fertilizers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science (Prague)
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
132-137
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—