Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potato processing into fried products ? an effect of growing technology on acrylamide precursor content in potato tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F14%3A%230000292" target="_blank" >RIV/60109807:_____/14:#0000292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://atae.agr.hr/Zbornik_2014.pdf" target="_blank" >http://atae.agr.hr/Zbornik_2014.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potato processing into fried products ? an effect of growing technology on acrylamide precursor content in potato tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In three-year field trials reducing sugar (RS) and asparagine (Asn) content was measured in raw potatoes, fried chips from three potato varieties grown with four variants of nitrogen and sulphur fertilization. RS content was statistically affected by year and variety. In dry and warm year the lowest RS content was determined. All studied factors, i.e. year and also variety and fertilization variants had a statistical important effect on Asn content. The relation of Asn and year is opposite than for RS,significantly the highest content was found in year with highest rainfall deficit. The results indicate tendency to higher Asn and also acrylamide contents with increased rates of nitrogen fertilizers. Sulphur fertilizer did not positively influence decrease of Asn content as referred several data from literature. Based on trial results the relation was calculated between acrylamide precursors and acrylamide final content in fried chips. Whereas in case of RS content linear dependence wa

  • Název v anglickém jazyce

    Potato processing into fried products ? an effect of growing technology on acrylamide precursor content in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    In three-year field trials reducing sugar (RS) and asparagine (Asn) content was measured in raw potatoes, fried chips from three potato varieties grown with four variants of nitrogen and sulphur fertilization. RS content was statistically affected by year and variety. In dry and warm year the lowest RS content was determined. All studied factors, i.e. year and also variety and fertilization variants had a statistical important effect on Asn content. The relation of Asn and year is opposite than for RS,significantly the highest content was found in year with highest rainfall deficit. The results indicate tendency to higher Asn and also acrylamide contents with increased rates of nitrogen fertilizers. Sulphur fertilizer did not positively influence decrease of Asn content as referred several data from literature. Based on trial results the relation was calculated between acrylamide precursors and acrylamide final content in fried chips. Whereas in case of RS content linear dependence wa

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Actual Tasks on Agricultural Engineering: Proceedings of the 42nd International Symposium on Agricultural Engineering

  • ISBN

  • ISSN

    1848-4425

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    488

  • Strana od-do

    315-327

  • Název nakladatele

    Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb HINUS, Miramarska 13 b, Zagreb

  • Místo vydání

    Zagreb

  • Místo konání akce

    Opatija

  • Datum konání akce

    1. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku