Odrůda bramboru Valkýra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F17%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60109807:_____/17:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouRL.do" target="_blank" >http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouRL.do</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda bramboru Valkýra
Popis výsledku v původním jazyce
PŮVOD: Odrůda Valkýra byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s.r.o. Registrována v roce 2016 POPIS HLÍZ: Valkýra má krátce oválné, středně velké hlízy s mělkými očky, se žlutou slupkou a světle žlutou dužninou. HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Raná až poloraná odrůda pro přímý konzum a pro zpracování na lupínky a hranolky. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, středně hrubé struktury, varný typ BC, hlízy po uvaření slabě tmavnou. Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů a krátce oválným tvarem splňují požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků. Je středně odolná proti napadení virovými chorobami, středně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru., odolná háďátku bramborovému (Ro1). Výnos hlíz vysoký, výnos hlíz pod závlahou středně vysoký až vysoký. Výnos tržních hlíz vysoký. PŘEDNOSTI: Vysoký výnos tržních hlíz.
Název v anglickém jazyce
Potato variety
Popis výsledku anglicky
ORIGIN: The variety Valkýra was bred by Potato Research Institute Havlíčkův Brod, Ltd. as a cross of varieties. Registration was done in 2016. TUBER DESCRIPTION: Tubers are short oval, medium large, with shallow eyes, yellow skin and light-yellow flesh. AGRONOMIC CHARACTERS: Early to medium early variety for fresh consumption and chip and French fry production. Boiled tubers have medium firm texture, medium moisture, medium mealiness, medium rough structure, cooking type BC, off-taste is small to medium, after cooking darkening is slight. Due to its suitable dry matter content, low reducing sugar content and short oval shape tubers fulfil requirements of processing industry as raw material for chip and French fry production. The variety is medium resistant to viral diseases, medium resistant to foliage late blight and medium resistant to resistant to common scab, resistant to potato cyst nematode (Ro1). Potato yield is high; yield under irrigation is medium high to high. Marketable yield is high. ADVANTAGES: Uniform marketable potato yield
Klasifikace
Druh
Z<sub>odru</sub> - Odrůda
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Valkýra
Číselná identifikace
Právní ochrana 102017 z 23. 2. 2017.
Technické parametry
Smluvně množena společností Valkom, s.r.o.
Ekonomické parametry
Rozšíření sortimentu odrůd brambor pro přímý konzum se střední odolností proti napadení plísní bramboru a vyšší odolností vůči napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru v ČR a EU, - zvýšení exportu sadby bramboru a konkurenceschopnosti českých odrůd v důsledku eliminace viru S v sadbě.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60109807
Název vlastníka
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouRL.do