Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odrůda Valda.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000059" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000059 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouVF.do" target="_blank" >http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouVF.do</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odrůda Valda.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PŮVOD: Odrůda Valda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůdy Evelin x Svela. Registrována byla v roce 2019. POPIS HLÍZ: Hlízy oválné, středně velké až velké, středně odolné proti mechanickému poškození, očka mělká, slupka žlutá, dužnina žlutá. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně vlhké, slabě až středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, nedostatky v chuti malé až střední, hlízy po uvaření slabě až středně tmavnou. HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Počáteční růst natě středně rychlý, počet hlíz pod trsem středně vysoký. Středně odolná proti napadení virovými chorobami, středně odolná až odolná proti napadení plísní bramboru na nati a odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz vysoký. Výnos tržních hlíz vysoký. Obsah škrobu středně vysoký. Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňují požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků. Užitná hodnota je dána kombinací vysokého výnosu tržních hlíz a velmi dobré kvality lupínků a hranolků, a proto je odrůda ve srovnání s registrovanými odrůdami raného sortimentu brambor pro tento sortiment zřejmým přínosem. PŘEDNOSTI: Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků.

  • Název v anglickém jazyce

    Potato variety Valda,

  • Popis výsledku anglicky

    ORIGIN: The Valda variety was bred by the Potato Research Institute Havlíčkův Brod,Ltd.. It was created by crossing the Evelin x Svela variety. It was registered in 2019. DESCRIPTION OF TUBERS: Tubers oval, medium to large, medium resistant to mechanical damage, eyes shallow, skin yellow, flesh yellow. Cooked tubers of medium firm consistency, medium moist, slightly to medium floury, fine to medium coarse structures, defects in taste small to medium, tubers slightly to medium dark after cooking. ECONOMIC PROPERTIES: The initial growth of the stem is medium fast, the number of tubers under the bunch is medium high. Moderately resistant to viral diseases, moderately resistant to resistant to potato blight and resistant to actinobacterial general potato scab. Tuber yield high. High yield of market tubers. Medium starch content. With a suitable dry matter content, low content of reducing sugars, they meet the requirements of the processing industry for the raw material for the production of chips and french fries. The utility value is given by the combination of a high yield of market tubers and very good quality of chips and french fries, and therefore the variety is an obvious benefit for this range in comparison with the registered varieties of the early assortment of potatoes. ADVANTAGES: With a suitable dry matter content, low content of reducing sugars, it meets the requirements of the processing industry for the raw material for the production of chips and french fries.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>odru</sub> - Odrůda

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Valda

  • Číselná identifikace

    152020

  • Technické parametry

    Hlízy oválné, středně velké až velké, středně odolné proti mechanickému poškození, očka mělká, slupka žlutá, dužnina žlutá. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně vlhké, slabě až středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, nedostatky v chuti malé až střední, hlízy po uvaření slabě až středně tmavnou. Počáteční růst natě středně rychlý, počet hlíz pod trsem středně vysoký. Středně odolná proti napadení virovými chorobami, středně odolná až odolná proti napadení plísní bramboru na nati a odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz vysoký. Výnos tržních hlíz vysoký. Obsah škrobu středně vysoký. Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňují požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků. Užitná hodnota je dána kombinací vysokého výnosu tržních hlíz a velmi dobré kvality lupínků a hranolků, a proto je odrůda ve srovnání s registrovanými odrůdami raného sortimentu brambor pro tento sortiment zřejmým přínosem.

  • Ekonomické parametry

    Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60109807

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    http://eagri.cz/public/app/sok/odrudyNouVF.do