Odrůda bramboru Valmína
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000049" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda bramboru Valmína
Popis výsledku v původním jazyce
Raná až velmi raná odrůda pro přímý konzum. Vařené hlízy jsou pevné konzistence, středně vlhké, slabě moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, nedostatky v chuti jsou malé. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda se vyznačuje střední odolností až odolností proti napadení virovými chorobami. Je náchylná k napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Dále se vyznačuje odolností hlíz proti mechanickému poškození a velmi dobrou stolní hodnotou hlíz varného typu AB. Výnos hlíz je nízký, výnos hlíz pod závlahou je nízký až středně vysoký. Výnos tržních hlíz je nízký.
Název v anglickém jazyce
Potato variety Valmína
Popis výsledku anglicky
Early to very early variety for direct consumption. Boiled tubers have a firm consistency, medium moisture, slightly floury, fine to medium coarse structure, there are few defects in taste. The tubers darken very slightly to slightly after cooking. The variety is characterized by medium resistance to resistance to attack by viral diseases. It is susceptible to attack by potato blight and moderately resistant to resistant to attack by actinobacterial general potato scab. It is also characterized by the resistance of the tubers against mechanical damage and the very good table value of the cooking type AB tubers. Tuber yield is low, tuber yield under irrigation is low to medium high. The yield of marketable tubers is low.
Klasifikace
Druh
Z<sub>odru</sub> - Odrůda
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Odrůda
Číselná identifikace
—
Technické parametry
PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Orchestra × Agila. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně. POPIS HLÍZ: Hlízy jsou oválné, velké, odolné proti mechanickému poškození, očka mělká, slupka žlutá, dužnina světle žlutá. PŘEDNOSTI: Velmi dobrá stolní hodnota hlíz. Odolnost proti mechanickému poškození.
Ekonomické parametry
Odrůda se vyznačuje střední odolností až odolností proti napadení virovými chorobami. Je náchylná k napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Dále se vyznačuje odolností hlíz proti mechanickému poškození a velmi dobrou stolní hodnotou hlíz varného typu AB. V
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60109807
Název vlastníka
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—