Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odrůda bramboru Valmína

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000049" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odrůda bramboru Valmína

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Raná až velmi raná odrůda pro přímý konzum. Vařené hlízy jsou pevné konzistence, středně vlhké, slabě moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, nedostatky v chuti jsou malé. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda se vyznačuje střední odolností až odolností proti napadení virovými chorobami. Je náchylná k napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Dále se vyznačuje odolností hlíz proti mechanickému poškození a velmi dobrou stolní hodnotou hlíz varného typu AB. Výnos hlíz je nízký, výnos hlíz pod závlahou je nízký až středně vysoký. Výnos tržních hlíz je nízký.

  • Název v anglickém jazyce

    Potato variety Valmína

  • Popis výsledku anglicky

    Early to very early variety for direct consumption. Boiled tubers have a firm consistency, medium moisture, slightly floury, fine to medium coarse structure, there are few defects in taste. The tubers darken very slightly to slightly after cooking. The variety is characterized by medium resistance to resistance to attack by viral diseases. It is susceptible to attack by potato blight and moderately resistant to resistant to attack by actinobacterial general potato scab. It is also characterized by the resistance of the tubers against mechanical damage and the very good table value of the cooking type AB tubers. Tuber yield is low, tuber yield under irrigation is low to medium high. The yield of marketable tubers is low.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>odru</sub> - Odrůda

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Odrůda

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Orchestra × Agila. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně. POPIS HLÍZ: Hlízy jsou oválné, velké, odolné proti mechanickému poškození, očka mělká, slupka žlutá, dužnina světle žlutá. PŘEDNOSTI: Velmi dobrá stolní hodnota hlíz. Odolnost proti mechanickému poškození.

  • Ekonomické parametry

    Odrůda se vyznačuje střední odolností až odolností proti napadení virovými chorobami. Je náchylná k napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Dále se vyznačuje odolností hlíz proti mechanickému poškození a velmi dobrou stolní hodnotou hlíz varného typu AB. V

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60109807

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem