Odrůda bramboru Val Red
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůda bramboru Val Red
Popis výsledku v původním jazyce
Poloraná až polopozdní odrůda pro přímý konzum a pro speciální využití na barevné výrobky. Vařené hlízy jsou středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti jsou malé až střední. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda je náchylná k napadení virovými chorobami, méně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz je nízký. Výnos tržních hlíz je velmi nízký.
Název v anglickém jazyce
Potato variety Val Red
Popis výsledku anglicky
Semi-early to semi-late variety for direct consumption and for special use in colored products. Boiled tubers are of medium firm consistency, medium moist, medium mealy, fine to medium coarse texture, cooking type B, flavor deficiencies are small to medium. The tubers darken very slightly to slightly after cooking. The variety is susceptible to attack by viral diseases, less resistant to attack by potato blight and moderately resistant to attack by actinobacterial general potato scab. The yield of tubers is low. The yield of marketable tubers is very low.
Klasifikace
Druh
Z<sub>odru</sub> - Odrůda
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Odrůda
Číselná identifikace
—
Technické parametry
PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Valfi × Olivia. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně. POPIS HLÍZ: Odrůda má středně velké až velké, dlouhé hlízy s mělkými až středně hlubokými očky se středně červenou slupkou a červenostrakatou dužninou. DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísni bramboru na nati vyžaduje odrůda Val Red velkou péči při ochraně proti této chorobě, především ve druhé polovině vegetační doby, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti. PŘEDNOSTI: Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.
Ekonomické parametry
Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60109807
Název vlastníka
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—