Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odrůda bramboru Val Red

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000050" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000050 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odrůda bramboru Val Red

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Poloraná až polopozdní odrůda pro přímý konzum a pro speciální využití na barevné výrobky. Vařené hlízy jsou středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti jsou malé až střední. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda je náchylná k napadení virovými chorobami, méně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz je nízký. Výnos tržních hlíz je velmi nízký.

  • Název v anglickém jazyce

    Potato variety Val Red

  • Popis výsledku anglicky

    Semi-early to semi-late variety for direct consumption and for special use in colored products. Boiled tubers are of medium firm consistency, medium moist, medium mealy, fine to medium coarse texture, cooking type B, flavor deficiencies are small to medium. The tubers darken very slightly to slightly after cooking. The variety is susceptible to attack by viral diseases, less resistant to attack by potato blight and moderately resistant to attack by actinobacterial general potato scab. The yield of tubers is low. The yield of marketable tubers is very low.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>odru</sub> - Odrůda

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Odrůda

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Valfi × Olivia. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně. POPIS HLÍZ: Odrůda má středně velké až velké, dlouhé hlízy s mělkými až středně hlubokými očky se středně červenou slupkou a červenostrakatou dužninou. DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísni bramboru na nati vyžaduje odrůda Val Red velkou péči při ochraně proti této chorobě, především ve druhé polovině vegetační doby, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti. PŘEDNOSTI: Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.

  • Ekonomické parametry

    Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60109807

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem