Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F19%3AN0000111" target="_blank" >RIV/60109807:_____/19:N0000111 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Popis výsledku v původním jazyce
Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L.) starším názvem topinambur hlíznatý, nebo židovské brambory. V posledních letech se zvýšil zájem o jeho pěstování. Vzhledem k cennému obsahu inulinu jsou jeho hlízy uváděny jako potravina pro diabetiky. Inulin je polysacharid, který zahrnuje škrob jako zásobní látku. Je to jemná bílý prášek, sladké chuti, nestravitelný enzymem amylázou. Ve střevech působí jako rozpustná vláknina. Předmětem tohoto příspěvku je sledování obsahu inulinu v hlízách topinamburu u jednotlivých genotypů.
Název v anglickém jazyce
Cultivation of topinambur with respect to the content of inulin in tubers
Popis výsledku anglicky
Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) by older name Jerusalem artichoke, or Jewish potatoes. In recent years, interest in its cultivation has increased. Due to the valuable content of inulin, its tubers are mentioned as a food for diabetics. Inulin is a polysaccharide that includes starch as a storage. It is a fine white powder, sweet in taste, indigestible by the enzyme amylase. It acts as a soluble fiber in the intestines. The aim of this paper is to monitor the content of inulin in Jerusalem artichokes in individual genotypes.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů