Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000066" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf" target="_blank" >https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách
Popis výsledku v původním jazyce
Topinambur slunečnice (Helianthus tuberosus L.), dřívější název Topinambur hlíznatý, zkráceně jen topinambur, lidově nazývaný židovské brambory. V posledních letech vzrostl zájem o jeho pěstování. Vzhledem k vysokému obsahu fruktanů inulinového typu jsou hlízy topinamburu klasifikovány jako dietní potraviny. Termín fruktany inulinového typu zahrnuje všechny β lineární fruktany včetně nativního inulinu, oligofruktózy a také specifická kombinace oligofruktózy a inulinu HP. Inulin je fermentován v tlustém střevě, což způsobuje významné změny ve složení střevní mikroflóry se zvýšeným a sníženým počtem bakterií potenciálně podporujících lidské zdraví. Za tímto účelem byl u jednotlivých genotypů sledován obsah inulinu v hlízách topinamburu. Monitorování proběhlo ve výzkumné stanici Valečov za čtyři roky (2016-2019). Za stejných podmínek kultivace bylo pozorováno 15 genotypů. Následně byl vybrán genotyp s nejvyšším obsahem inulinu v hlízách.
Název v anglickém jazyce
Influence of Jerusalem artichoke genotype with respect to inulin content in tubers
Popis výsledku anglicky
Jerusalem artichoke sunflower (Helianthus tuberosus L.), the former name Jerusalem artichoke, abbreviated only Jerusalem artichoke, popularly called Jewish potato. In recent years, interest in its cultivation has increased. Due to the high content of inulin-type fructans, Jerusalem artichoke tubers are classified as dietetic foods. The term inulin-type fructans include all β linear fructans, including native inulin, oligofructose, as well as a specific combination of oligofructose and HP inulin. Inulin is fermented in the large intestine, which causes significant changes in the composition of the intestinal microflora with an increased and decreased number of bacteria potentially promoting human health. For this purpose, the inulin content of Jerusalem artichoke tubers was monitored for individual genotypes. Monitoring took place at the Valečov research station in four years (2016-2019). 15 genotypes were observed under the same culture conditions. Subsequently, the genotype with the highest inulin content in tubers was selected.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
57-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—