Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000066" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000066 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf" target="_blank" >https://www.vubhb.cz/Userfiles/Files/V%C4%9Bdeck%C3%A9%20pr%C3%A1ce/2020/vedecke_prace_26_2020_sep_svobodova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genotypu topinamburu s ohledem na obsah inulinu v hlízách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Topinambur slunečnice (Helianthus tuberosus L.), dřívější název Topinambur hlíznatý, zkráceně jen topinambur, lidově nazývaný židovské brambory. V posledních letech vzrostl zájem o jeho pěstování. Vzhledem k vysokému obsahu fruktanů inulinového typu jsou hlízy topinamburu klasifikovány jako dietní potraviny. Termín fruktany inulinového typu zahrnuje všechny β lineární fruktany včetně nativního inulinu, oligofruktózy a také specifická kombinace oligofruktózy a inulinu HP. Inulin je fermentován v tlustém střevě, což způsobuje významné změny ve složení střevní mikroflóry se zvýšeným a sníženým počtem bakterií potenciálně podporujících lidské zdraví. Za tímto účelem byl u jednotlivých genotypů sledován obsah inulinu v hlízách topinamburu. Monitorování proběhlo ve výzkumné stanici Valečov za čtyři roky (2016-2019). Za stejných podmínek kultivace bylo pozorováno 15 genotypů. Následně byl vybrán genotyp s nejvyšším obsahem inulinu v hlízách.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Jerusalem artichoke genotype with respect to inulin content in tubers

  • Popis výsledku anglicky

    Jerusalem artichoke sunflower (Helianthus tuberosus L.), the former name Jerusalem artichoke, abbreviated only Jerusalem artichoke, popularly called Jewish potato. In recent years, interest in its cultivation has increased. Due to the high content of inulin-type fructans, Jerusalem artichoke tubers are classified as dietetic foods. The term inulin-type fructans include all β linear fructans, including native inulin, oligofructose, as well as a specific combination of oligofructose and HP inulin. Inulin is fermented in the large intestine, which causes significant changes in the composition of the intestinal microflora with an increased and decreased number of bacteria potentially promoting human health. For this purpose, the inulin content of Jerusalem artichoke tubers was monitored for individual genotypes. Monitoring took place at the Valečov research station in four years (2016-2019). 15 genotypes were observed under the same culture conditions. Subsequently, the genotype with the highest inulin content in tubers was selected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    57-63

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus