Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000063" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000063 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva
Popis výsledku v původním jazyce
Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.
Název v anglickém jazyce
Mixture of flour and pastry dough
Popis výsledku anglicky
Inulin based flour mixture for baking. It is a product that is a mixture of jacon flour (Smallanthus sonchifolius) and Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in a ratio of 30:70% (jacon flour has a strong licorice aroma and a slight cinnamon color, while Jerusalem artichoke is less pronounced with a fruity tone, bright colors: also for this reason it is contained in a larger quantity).Yields of yacon and Jerusalem artichoke are at the level of 40 to 50 t/ha. Tubers contain a large amount of carbohydrates (70 to 80% of the dry matter weight), among which fructans are particularly represented, which can generally be characterized as soluble indigestible fiber. Due to their indigestibility, fructans have a low caloric value. They are also classified as prebiotics, i.e. substances resistant to gastric acidity and hydrolysis by digestive enzymes, which are fermented by intestinal microflora and selectively stimulate the growth or activity of selected bacteria in the large intestine, which as a result improves the health of the consumer. For this reason, they are used as components of functional foods with prebiotic or symbiotic properties. One of the fructans is inulin (contributes to the prevention of colorectal cancer, has almost zero caloric value), which overall optimizes blood sugar levels. For this reason, it is suitable for patients with diabetes.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
2022-39845
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
V - Výsledek je využíván vlastníkem