Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000063" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Směs mouky a těsto pro přípravu pečiva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Směs mouky na přípravu pečiva na bázi inulinu. Jedná se o výrobek, který je směsí mouky z jakonu (Smallanthus sonchifolius) a slunečnice topinamburu (Helianthus tuberosus) v poměru 30 : 70 % (jakonová mouka má výrazné až lékořicové aroma a lehce skořicové zabarvení, zatímco topinamburová je méně výrazná s ovocným tónem, světlé barvy: i z tohoto důvodu je obsažena ve větším množství).Výnosy jakonu i topinamburu se pohybují na úrovni 40 až 50 t/ha. Hlízy obsahují velké množství sacharidů (70 až 80 % hmotnosti sušiny), mezi nimiž jsou zastoupeny zejména fruktany, které lze obecně charakterizovat jako rozpustnou nestravitelnou vlákninu. Vzhledem k nestravitelnosti mají fruktany nízkou kalorickou hodnotu. Jsou také klasifikovány jako prebiotika, tzn. látky rezistentní ke gastrické aciditě a hydrolýze zažívacími enzymy, které jsou fermentované intestinální mikroflórou a selektivně stimulují růst nebo aktivitu vybraných bakterií v tlustém střevě, což v důsledku zlepšuje zdravotní stav konzumenta. Z tohoto důvodu jsou používány jako složky funkčních potravin s prebiotickými nebo symbiotickými vlastnostmi. Jedním z fruktanů je inulin (přispívá k prevenci kolorektálního karcinomu, má téměř nulovou kalorickou hodnotu), který celkově optimalizuje hladinu krevní cukru. Z tohoto důvodu je vhodný pro pacienty s diabetes.

  • Název v anglickém jazyce

    Mixture of flour and pastry dough

  • Popis výsledku anglicky

    Inulin based flour mixture for baking. It is a product that is a mixture of jacon flour (Smallanthus sonchifolius) and Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in a ratio of 30:70% (jacon flour has a strong licorice aroma and a slight cinnamon color, while Jerusalem artichoke is less pronounced with a fruity tone, bright colors: also for this reason it is contained in a larger quantity).Yields of yacon and Jerusalem artichoke are at the level of 40 to 50 t/ha. Tubers contain a large amount of carbohydrates (70 to 80% of the dry matter weight), among which fructans are particularly represented, which can generally be characterized as soluble indigestible fiber. Due to their indigestibility, fructans have a low caloric value. They are also classified as prebiotics, i.e. substances resistant to gastric acidity and hydrolysis by digestive enzymes, which are fermented by intestinal microflora and selectively stimulate the growth or activity of selected bacteria in the large intestine, which as a result improves the health of the consumer. For this reason, they are used as components of functional foods with prebiotic or symbiotic properties. One of the fructans is inulin (contributes to the prevention of colorectal cancer, has almost zero caloric value), which overall optimizes blood sugar levels. For this reason, it is suitable for patients with diabetes.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    2022-39845

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    V - Výsledek je využíván vlastníkem