Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Soběstačnost ve výrobě brambor – fakta a cíle

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agroweb.cz" target="_blank" >http://www.agroweb.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Soběstačnost ve výrobě brambor – fakta a cíle

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Podle FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je míra soběstačnosti potravin (SSR) definována jako poměr domácí produkce ke spotřebě potravin. Praktičtější uplatnění konceptu potravinové soběstačnosti je definováno jako země produkující část svých vlastních potravinových potřeb, která se blíží nebo přesahuje 100 procent její spotřeby potravin. Většina analýz míry soběstačnosti potravin je orientována na základní plodiny, jako jsou obiloviny a starchy roots, mezi něž patří brambory, sladké brambory, taro a maniok. Klesající soběstačnost u některých rostlinných komodit je ovlivněna nižší konkurenceschopností vlastní produkce, ale zejména dotační politikou jednotlivých zemí a EU. Propočet soběstačnosti je ovlivněn přesností či spíše nepřesností statistických dat (ČSÚ, Eurostat) a samozřejmě souvisí i s úrovní domácí spotřeby jednotlivých komodit . Je zřejmé, že zatímco v ČR, na Slovensku, v Bulharsku je zřejmý výrazný trend snižování soběstačnosti ve výrobě brambor, v bramborářsky vyspělých zemích (Německo, Nizozemsko, Francie) je situace zcela opačná a jednoznačně dokládá proexportní tendenci těchto zemí při výrobě brambor. Jižní země Evropy (Itálie, Portugalsko, Španělsko) mají velmi nízký stupeň vlastní soběstačnosti. Některé země s vyšší spotřebou brambor (Polsko, Rumunsko) mají bilanci vlastní bramborové soběstačnosti dlouhodobě vyrovnanou. Z tohoto pohledu je výroba brambor v jednotlivých zemích EU nevyvážená a bramborářsky vyspělé země s ohledem na osázenou plochu, dosahované výnosy a produkci jsou u této plodiny zaměřeny na export vlastní produkce. To ve svém důsledku zhoršuje postavení českých pěstitelů brambor na tuzemském trhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Self-sufficiency in potato production - facts and goals

  • Popis výsledku anglicky

    According to the FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), the food self-sufficiency rate (SSR) is defined as the ratio of domestic production to food consumption. A more practical application of the concept of food self-sufficiency is defined as a country producing part of its own food needs that is close to or exceeds 100 percent of its food consumption. Most analyzes of food self-sufficiency focus on basic crops such as cereals and starchy roots, which include potatoes, sweet potatoes, taro and cassava. The declining self-sufficiency of some plant commodities is influenced by the lower competitiveness of own production, but especially by the subsidy policy of individual countries and the EU. The calculation of self-sufficiency is influenced by the accuracy or rather inaccuracy of statistical data (CZSO, Eurostat) and, of course, is also related to the level of domestic consumption of individual commodities. It is obvious that while in the Czech Republic, Slovakia and Bulgaria there is a clear trend of decreasing self-sufficiency in potato production, in potato-growing countries (Germany, the Netherlands, France) the situation is quite the opposite and clearly demonstrates the pro-export tendency of these countries in potato production. The southern countries of Europe (Italy, Portugal, Spain) have a very low degree of self-sufficiency. Some countries with higher potato consumption (Poland, Romania) have a long-term balance of their own potato self-sufficiency. From this point of view, the production of potatoes in individual EU countries is unbalanced and potato-developed countries with regard to the planted area, achieved yields and production for this crop are focused on the export of own production. This, in turn, worsens the position of Czech potato growers on the domestic market.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus