Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/22:10175374

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dehydration and thermal characteristics of potato pollen and explants on their vitality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine the effect of dehydration on the pollen and potato explant thermal properties and their vitality. Thermal analysis was used to determine the melting temperature (Tm), the proportion (%) of crystalline water in the fresh mass of the samples and the glass transition temperature (Tg). High dehydration led to the absence of exothermic and endothermic effects, a shift of the glass transition temperature to high temperatures (39 – 45 °C) and a strong decrease in pollen vitality. Explant survival and regeneration ability after cryopreservation was affected by genotype, significantly increased by osmotic stress, and depended on dehydration using the modified cryoprotective solution PVS3. The optimal dehydration time (60 minutes) led to a significant decrease in free water content to 0.3 – 5%, while further dehydration led to a decrease in their vitality

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    31-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus