Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/22:10175374
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.
Název v anglickém jazyce
Effect of dehydration and thermal characteristics of potato pollen and explants on their vitality
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine the effect of dehydration on the pollen and potato explant thermal properties and their vitality. Thermal analysis was used to determine the melting temperature (Tm), the proportion (%) of crystalline water in the fresh mass of the samples and the glass transition temperature (Tg). High dehydration led to the absence of exothermic and endothermic effects, a shift of the glass transition temperature to high temperatures (39 – 45 °C) and a strong decrease in pollen vitality. Explant survival and regeneration ability after cryopreservation was affected by genotype, significantly increased by osmotic stress, and depended on dehydration using the modified cryoprotective solution PVS3. The optimal dehydration time (60 minutes) led to a significant decrease in free water content to 0.3 – 5%, while further dehydration led to a decrease in their vitality
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
31-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—