Realizace produkce brambor – problémy a bilance ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Realizace produkce brambor – problémy a bilance ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Odborný článek v časopise ÚRODA, LXXI., 10, 48 – 50. ISSN 0139-6013. Bilance bohužel ukazuje velkou závislost ČR na dovozu konzumních brambor jak ve slupce, tak ve výrobcích; prohlubuje se i negativní bilance u sadbových brambor. To všechno samozřejmě přispívá k naší nízké soběstačnosti, která se u brambor jako komodity pohybuje na průměrné úrovni 65,5 %, u konzumních brambor 56,5 %. U ostatních (pozdních) konzumních brambor se každoročně snižuje pěstitelská plocha, u sadbových brambor se situace stabilizovala. U brambor pro výrobu škrobu plocha rovněž postupně klesá, škrobnatost se meziročně velmi liší podle průběhu povětrnosti v jednotlivých letech. Díky podpoře vázané na produkci brambor pro výrobu škrobu se tento užitkový směr jeví jako perspektivní a nejstabilnější. Spotřeba brambor jako základní potraviny se pohybuje v rozmezí 65 až 70 kg na osobu a rok s tím, že se zvyšuje podíl brambor ve výrobcích a polotovarech a méně brambor je konzumováno klasicky ve slupce. Na straně producenta (výrobce) brambor budou vždy základní podmínkou úspěchu mít pevné a stálé dodavatelsko – odběratelské vztahy se zpracovateli, obchodníky. Další možností bude prodej „ze dvora“, na farmářských trzích a podobných akcích. Samozřejmostí by měla být preference českých brambor a výrobků z nich.
Název v anglickém jazyce
Realisation of potato production - problems and balance of the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Expert article in the journal ÚRODA, LXXI., 10, 48 – 50. ISSN 0139-6013. Unfortunately, the balance sheet shows the great dependence of the Czech Republic on the import of consumer potatoes, both in the skin and in products; the negative balance for seed potatoes is also deepening. Of course, all of this contributes to our low self-sufficiency, which is at an average level of 65.5% for potatoes as a commodity, and 56.5% for table potatoes. For other (late) consumption potatoes, the cultivation area decreases every year, for seed potatoes the situation has stabilized. In the case of potatoes for the production of starch, the area also gradually decreases, the starch content varies greatly from year to year according to the course of the weather in individual years. Thanks to support linked to the production of potatoes for the production of starch, this utility direction appears to be promising and the most stable. The consumption of potatoes as a staple food varies between 65 and 70 kg per person per year, with the increase in the share of potatoes in products and semi-finished products and fewer potatoes being consumed classically in the skin. On the side of the producer (producer) of potatoes, a basic condition for success will always be to have solid and permanent supplier - customer relations with processors and traders. Another possibility will be selling "from the yard", at farmers' markets and similar events. A preference for Czech potatoes and products made from them should be a matter of course.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů