Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG42__%2F25%3A00564054" target="_blank" >RIV/60162694:G42__/25:00564054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo porovnat rozdílné způsoby sušení hovězí svíčkové a roštěné a sledovat změny během skladování při teplotách 5 °C, 25 °C a 40 °C. Zkoumána byla aktivita vody, barevnost masa, složení makroživin a mikrobiologická kontaminace (CPM, Enterobacter, plísně a Clostridium). Součástí experimentu byla také senzorická analýza vzorků. Výsledky ukazují, že lyofilizované i sušené maso je vhodné pro dlouhodobé skladování z hlediska mikrobiální bezpečnosti a aktivity vody. Senzorická analýza upřednostnila vzorky sušené vzduchem, které byly hodnoceny lépe než lyofilizované maso. Vzorky skladované při 40 °C však již po měsíci vykazovaly známky zatuchlosti a nesplňovaly organoleptické požadavky dle standardu STANAG 2937.
Název v anglickém jazyce
Dried Meat in Food Field Rations of the Army of the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to compare different drying methods of beef tenderloin and sirloin, and to monitor changes during storage at 5 °C, 25 °C, and 40 °C. The study examined water activity, meat colour, macronutrient composition, and microbiological contamination (CPM, Enterobacter, molds, and Clostridium). A sensory analysis of the samples was also conducted. The results indicate that both freeze-dried and air-dried meat are suitable for long-term storage in terms of microbial safety and water activity. Sensory analysis favoured air-dried samples, which were rated higher than the freeze-dried meat. However, samples stored at 40 °C showed signs of rancidity after just one month and did not meet the organoleptic requirements of the STANAG 2937 standard.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
279-284
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—