Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení akrylamidu ve sladu metodou GC/MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000361" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000361 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of acrylamide in malt with the GC/MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In food acrylamide is produced in the course of Maillard reaction and its precursors are reculding saccharides and amino acid asparagine. Acrylamide formation in food depends on food composition and processing conditions. Significant quantities are formed during heat treatment above 120 °C, mostly at 150 ? 180 °C, while at still higher temperatures the extent of formation decreases. Barley is the material for malt production. It is a crop with hight content of nitrogen compounds and a high content of starch. During malting, enzymatic activity leads to an increase in hte content of reducting saccharides in malt, and during kilning, biochemical changes lead to melanoidin production and these conditions are favourable for acrylamide formation. these processes were studied in several malts using gas chromatogtaphy-mass spectrometry. Acrylamide was determined in significant amounts from several ppb to ppm.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of acrylamide in malt with the GC/MS

  • Popis výsledku anglicky

    In food acrylamide is produced in the course of Maillard reaction and its precursors are reculding saccharides and amino acid asparagine. Acrylamide formation in food depends on food composition and processing conditions. Significant quantities are formed during heat treatment above 120 °C, mostly at 150 ? 180 °C, while at still higher temperatures the extent of formation decreases. Barley is the material for malt production. It is a crop with hight content of nitrogen compounds and a high content of starch. During malting, enzymatic activity leads to an increase in hte content of reducting saccharides in malt, and during kilning, biochemical changes lead to melanoidin production and these conditions are favourable for acrylamide formation. these processes were studied in several malts using gas chromatogtaphy-mass spectrometry. Acrylamide was determined in significant amounts from several ppb to ppm.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Chimica Slovenica

  • ISSN

    1318-0207

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SI - Slovinská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    98-101

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus