Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000417 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer

  • Popis výsledku anglicky

    Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    181-185

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus