Sledování akrylamidu v průběhu sladování a v pivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000417" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000417 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer
Popis výsledku v původním jazyce
Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of acrylamide in the course of malting and in beer
Popis výsledku anglicky
Raw material for malt production is barley, a plant with content of nitrogen compounds and high content of starch. During malting enzymes increase the content of reducing saccharides in malt, during kilning biochemical changes are induced by temperature,and melanoid substances originate. These conditions are favorable for acrylamide creation. Changes of acrylamide levels were followed in malt and subsequently in the produced beer. Acrylamide content varied depending on the type of the malt in the scopeof 0,2 ? 3,0 mg.kg-1 and thermal maximum of its origin (160 - 170 °C) was confirmed. Despite its relatively high content in malt (from 0,2 to3,0 mg.kg-1), no acrylamide was detected in any of the analyzed samples of beer.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
181-185
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—