Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení obsahu akrylamidu v pivech dostupných na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930228" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930228 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení obsahu akrylamidu v pivech dostupných na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    „Tekutý chléb“ je frazém pro český národní nápoj, pivo. K jeho výrobě se používá chmel, slad, voda a pivovarské kvasinky. Na oblíbenost tohoto nápoje mezi Čechy poukazuje jeho produkce (21,6 mil. hL) v roce 2019 a v roce 2021 byla průměrná spotřeba na jednoho obyvatele ČR odhadnuta na 129 L. I přes nespornou oblibu tohoto nápoje je zapotřebí zhodnotit kvalitu piva z pohledu procesního kontaminantu akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A), který vzniká v průběhu výroby sladu, konkrétně během hvozdění. Ten se z takto upraveného sladu extrahuje do finálního produktu. V současné době neexistuje a není zatím uvažováno o zavedení porovnávací hodnoty pro obsah akrylamidu v pivu. Navíc je nedostatek informací o dietární a hraniční expozici (MoE) akrylamidu. S tímto ohledem bylo cílem provést průzkum obsahu akrylamidu ve 101 vzorcích piv dostupných na českém trhu. Vzorky byly analyzovány v rámci akreditované metody pomocí ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Obsah akrylamidu byl kvantifikován v každém druhém pivě, a to v rozmezí 1,4 ̶ 50 µg/L (LOQ = 1 µg/L). Z výsledků MoE vyplývá, že v případě průměrné konzumace piva (0,36 L/den) představuje již 1,4 µg přítomného akrylamidu zdravotní riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of acrylamide content in beers available on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    &quot;Liquid bread&quot; is a phrase for the Czech national drink, beer. Hops, malt, water and brewer&apos;s yeast are used for its production. The popularity of this drink among Czechs is indicated by its production (21.6 million hL) in 2019, and in 2021 the average consumption per Czech inhabitant was estimated at 129 L. Despite the undisputed popularity of this drink, it is necessary to evaluate the quality of beer with respect to the process contaminant acrylamide (a probable human carcinogen of group 2A), which originates during the production of malt, specifically during malting. Acrylamide is then extracted from the malt into the final product. There is currently no limit and no consideration has been given to establish a benchmark level for acrylamide in beer. In addition, there is a lack of information on the dietary exposure and Margine of Exposure (MoE) of acrylamide. With respect to this fact, the aim was to conduct a survey of the acrylamide content in 101 beer samples available on the Czech market. The samples were analyzed employing an accredited method using ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (U-HPLC-MS/MS). Acrylamide was detected in every second beer, in the range of 1.4 - 50 µg/L (LOQ = 1 µg/L). The MoE results show that in the case of average beer consumption (0.36 L/day), 1.4 µg of acrylamide present a health risk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Chémia a technológie pre život: 26. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-8208-128-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    157-158

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    20. 11. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku