Nakládání s pivovarskými odpady a možnost jejich využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000384" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000384 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nakládání s pivovarskými odpady a možnost jejich využití
Popis výsledku v původním jazyce
Ve světě se vyrábí mnoho druhů piv různých organoleptických vlastností i chemického složení. Výroba piva v ČR za rok 2006 činí 19 787 405 hl. Výroba sladu v ČR ve stejném období činí 521 294 tun. Odpady při výrobě sladu : splavky ( cca max. 0,3 %hm., využití do krmných směsí), sladový květ ( obsahuje cca 24 %hm. bílkovin, využití do krmných směsí, alternativní výživa), sladový prach ( bez využití). Odpady při výrobě piva : sladové mláto ( hodnotné krmivo, obsahuje vlákninu, bílkoviny, cukry, polyfenoly,pokus využití jako aditivum do pekařských výrobků, nově pálení - diskutabilní, ze 100 kg sladu je cca 120 kg mláta), chmelové mláto a kaly ( kompostování), výstřelková voda ( využití ve varně), odpadní kvasnice ( potravinový doplněk, kyselá hydrolýza -velké množství kyseliny glutamové), regenerace odpadní filtrační křemeliny, využití kvasného oxidu uhličitého. Další odpady : odpadní vody, sklo, etikety, emise, odpadní teplo ( rekuperace), mazadla, komunální odpad.
Název v anglickém jazyce
Treatment with brewing wastes and possibility of their utilization
Popis výsledku anglicky
In the world there are produced more sorts of beer with different sensorial and chemical properties. Production of beer in 2006 in Czech Rep. 19 787 405 hl. Production of barley malt in 2006 were 521 294 tonns. Malting wastes : swimmers in steep ( ca max. 0,3 %w/w, utilization - feeding mixture), malt culms ( content ca 24 %w/w proteins, utilization - feeding mixture, alternative nutrition), malt dust ( non utilization). Wastes on beer production : spent grains ( valuable feed, content pulp, proteins, sacchars, polyphenols, attempt utilization as addition to bakery products, newly burning - debatable, from 100 kg of malt is ca 120 kg of spent grains), spent hops and sludges ( composting), overgrow water ( utilization in brewing house), waste yeasts ( food-addition, acid hydrolysis - large content of glutamic acid), regeneration of waste kieselguhr, utilization of fermentative carbon dioxide. Next wastes : waste water, glasses, labels, emissions, waste warm ( recovery), lubricants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Odpadové fórum 2007. Sborník přednášek
ISBN
978-80-02-01894-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
3160-3161
Název nakladatele
PCHP - PetroCHemProgress
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Milovy - Sněžné na Moravě
Datum konání akce
18. 4. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—