Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nakládání s pivovarskými odpady a možnost jejich využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000384" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000384 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nakládání s pivovarskými odpady a možnost jejich využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve světě se vyrábí mnoho druhů piv různých organoleptických vlastností i chemického složení. Výroba piva v ČR za rok 2006 činí 19 787 405 hl. Výroba sladu v ČR ve stejném období činí 521 294 tun. Odpady při výrobě sladu : splavky ( cca max. 0,3 %hm., využití do krmných směsí), sladový květ ( obsahuje cca 24 %hm. bílkovin, využití do krmných směsí, alternativní výživa), sladový prach ( bez využití). Odpady při výrobě piva : sladové mláto ( hodnotné krmivo, obsahuje vlákninu, bílkoviny, cukry, polyfenoly,pokus využití jako aditivum do pekařských výrobků, nově pálení - diskutabilní, ze 100 kg sladu je cca 120 kg mláta), chmelové mláto a kaly ( kompostování), výstřelková voda ( využití ve varně), odpadní kvasnice ( potravinový doplněk, kyselá hydrolýza -velké množství kyseliny glutamové), regenerace odpadní filtrační křemeliny, využití kvasného oxidu uhličitého. Další odpady : odpadní vody, sklo, etikety, emise, odpadní teplo ( rekuperace), mazadla, komunální odpad.

  • Název v anglickém jazyce

    Treatment with brewing wastes and possibility of their utilization

  • Popis výsledku anglicky

    In the world there are produced more sorts of beer with different sensorial and chemical properties. Production of beer in 2006 in Czech Rep. 19 787 405 hl. Production of barley malt in 2006 were 521 294 tonns. Malting wastes : swimmers in steep ( ca max. 0,3 %w/w, utilization - feeding mixture), malt culms ( content ca 24 %w/w proteins, utilization - feeding mixture, alternative nutrition), malt dust ( non utilization). Wastes on beer production : spent grains ( valuable feed, content pulp, proteins, sacchars, polyphenols, attempt utilization as addition to bakery products, newly burning - debatable, from 100 kg of malt is ca 120 kg of spent grains), spent hops and sludges ( composting), overgrow water ( utilization in brewing house), waste yeasts ( food-addition, acid hydrolysis - large content of glutamic acid), regeneration of waste kieselguhr, utilization of fermentative carbon dioxide. Next wastes : waste water, glasses, labels, emissions, waste warm ( recovery), lubricants.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Odpadové fórum 2007. Sborník přednášek

  • ISBN

    978-80-02-01894-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    3160-3161

  • Název nakladatele

    PCHP - PetroCHemProgress

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Milovy - Sněžné na Moravě

  • Datum konání akce

    18. 4. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku