Složení mezizrnného plynu na výtěžnost a jakost sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000386" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000386 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení mezizrnného plynu na výtěžnost a jakost sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Pro přesné fyziologické pokusy byly použity odrůdy sladovnického ječmene ? Jersey a Tolar ze sklizně ječmene 2006. Byly použity dvě technologie máčení. Pokusy byly prováděny ve skleněných láhvích o objemu 3 l, kam byly na dno nádoby přidány sorbenty jednotlivých složek plynu a v drátěném košíku bylo sladováno přesně odpočítaných 2.000 zrn. V přesných laboratorních pokusech se potvrdil:1. vliv odrůdy na: příjem vody během máčení, výtěžnost sladování a ztráty prodýcháním, na aktivitu a - amalázy a homogenitu sladu 2. vliv technologie máčení na: příjem vody během máčení, na ztrátu v koříncích, obsah b-glukanů, modifikaci a homogenitu sladu 3. vliv sorbentů mezizrnného plynu na: výtěžnost sladování a ztráty prodýcháním, aktivitu a - amylázy, obsah b - glukanů ve sladu, modifikaci a homogenitu sladu
Název v anglickém jazyce
Composition of gas present in a layer of germinating kernels of spring barley and its effect on malt quality
Popis výsledku anglicky
Malting barley varieties ? Jersey and Tolar from barley harvest 2006 were used for exact physiological experiments. Two steeping technologies were used. The experiments were carried out in glass bottles, volume 3 l, sorbents of individual gas componentswere added to the bottom of the bottle and in a wire basket exact number of 2 000 grains was malted. Exact laboratory experiments confirmed: 1. The effect of the variety on:water intake during steeping, malting yield and losses from respiration, a - amylase activity and malt homogeneity 2. The effect of steeping technology on: water intake during steeping, loss in rootlets, b-glucan content, modification and malt homogeneity 3. The effect of sorbents of intergrain gas on: malt yield and losses from respiration, a - amylase activity, b - glucan content in malt, modification and malt homogeneity
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů, 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007
ISBN
978-80-86576-29-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
24
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—