Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000389" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000389 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna ak rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the project solution was to verify, under the exact laboratory conditions, the effect of the barley variety, steeping procedure and concentration of exogeneous ethylene and CO2 on malt modification, indicator of which is b-glucan content. Themalting varieties Jersey and Tolar from harvest 2006 and two different steeping technologies were used. Analysis of variance did not prove differences between the varieties. Highly significant difference was confirmed between the steeping technologies and steeping with a long steeping period of perfectly matured barleys led to deeper hydration of grain and faster activation of b-glucanase activity. The effect of sorbents was statistically significant, environment without CO2 affected malt quality positively.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti

  • ISBN

  • ISSN

    1213-6670

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    83

  • Název nakladatele

    ČSEBR

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Olomouc

  • Datum konání akce

    9. 7. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku