Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000389" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000389 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení mezizrnného plynu při klíčení ječmene jarního a jeho vliv na jakost sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení úkolu bylo v přesných laboratorních podmínkách ověřit vliv odrůdy ječmene, postupu máčení a koncentrace exogenního ethylenu a CO2 na rozluštění sladu, jehož ukazatelem je obsah b-glukanů . Byly použity sladovnické odrůdy Jersey a Tolar ze sklizně 2006 a dvě odlišné technologie máčení. Analýza variancí neprokázala rozdíly mezi odrůdami. Vysoce průkazný rozdíl byl potvrzen mezi technologiemi máčení, kdy máčení s dlouhou dobou namočení dokonale vyzrálých ječmenů vedlo k hlubší hydrataci zrna ak rychlejší aktivaci činnosti b-glukanazy. Vliv sorbentů byl statisticky významný, kdy prostředí bez CO2 pozitivně ovlivnilo jakost sladu.
Název v anglickém jazyce
Composition of intergrain gas at germination of spring barley and its effect on the malt quality
Popis výsledku anglicky
The aim of the project solution was to verify, under the exact laboratory conditions, the effect of the barley variety, steeping procedure and concentration of exogeneous ethylene and CO2 on malt modification, indicator of which is b-glucan content. Themalting varieties Jersey and Tolar from harvest 2006 and two different steeping technologies were used. Analysis of variance did not prove differences between the varieties. Highly significant difference was confirmed between the steeping technologies and steeping with a long steeping period of perfectly matured barleys led to deeper hydration of grain and faster activation of b-glucanase activity. The effect of sorbents was statistically significant, environment without CO2 affected malt quality positively.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
ISBN
—
ISSN
1213-6670
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
83
Název nakladatele
ČSEBR
Místo vydání
Olomouc
Místo konání akce
Olomouc
Datum konání akce
9. 7. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—