Vztah mezi mlecí energií zrna a sladovnickou kvalitou ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000406" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000406 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/08:00118252
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship between grain milling energy and malting quality of barley
Popis výsledku v původním jazyce
The study presents results of the research on the use of barley caryopses hardness for description and prediction of the malting quality. The content of protein, starch and non-starch polysaccharides was assessed in all grain samples. Grain hardness wasdetermined using a modified grain GME. Subsequently, the samples were micromalted, and the selected quality parameters were established. Statistically significant differences in the level of hardness between the varieties were found. However, the effectof locality and growing year was not proven. Share of a variety in the total variability of hardness reached nearly 47%. Correlations between the level of hardness and the selected quality parameters of barley and malt were calculated. Hardness values, such as the correlations with the malt extract, the Kolbach index, friability, ? -glucan content in wort, ? -glucan content in grain and malting quality index (MQI) were established.
Název v anglickém jazyce
Relationship between grain milling energy and malting quality of barley
Popis výsledku anglicky
The study presents results of the research on the use of barley caryopses hardness for description and prediction of the malting quality. The content of protein, starch and non-starch polysaccharides was assessed in all grain samples. Grain hardness wasdetermined using a modified grain GME. Subsequently, the samples were micromalted, and the selected quality parameters were established. Statistically significant differences in the level of hardness between the varieties were found. However, the effectof locality and growing year was not proven. Share of a variety in the total variability of hardness reached nearly 47%. Correlations between the level of hardness and the selected quality parameters of barley and malt were calculated. Hardness values, such as the correlations with the malt extract, the Kolbach index, friability, ? -glucan content in wort, ? -glucan content in grain and malting quality index (MQI) were established.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
97-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—