Vztah tvrdosti zrna a sladovnické kvality ječmene (Hordeum vulgare L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00104342" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00104342 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/07:#0000348
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship Between Grain Hardness and Malting Quality of Barley (Hordeum vulgare L.)
Popis výsledku v původním jazyce
In a three-year period, protein content, polysaccharides and values of the selected malting parameters were determined in 12 varieties of barley. Hardness was assessed using the particle size index (PSI) and a Do-Corder apparatus (BRA). Significant differences in the levels of hardness between the varieties were detected. Hardness was affected by variety from 37% (PSI) and 71% (BRA). Significant correlations were determined between the PSI and extract content (0.64***), Kolbach index (0.66***), friability (0.57***), b-glucans in wort (--0.51***) and colour of malt (0.57***). Significant correlations were found between BRA and content of non-starch polysaccharides in caryopses (0.64***), extract (--0.62***), Kolbach index (--0.70***), friability (--0.70***), b-glucans in wort (0.79***) and wort colour (--0.56***). Correlation was determined between hardness and malting quality index (PSI 0.51***, BRA --0.71***).
Název v anglickém jazyce
Relationship Between Grain Hardness and Malting Quality of Barley (Hordeum vulgare L.)
Popis výsledku anglicky
In a three-year period, protein content, polysaccharides and values of the selected malting parameters were determined in 12 varieties of barley. Hardness was assessed using the particle size index (PSI) and a Do-Corder apparatus (BRA). Significant differences in the levels of hardness between the varieties were detected. Hardness was affected by variety from 37% (PSI) and 71% (BRA). Significant correlations were determined between the PSI and extract content (0.64***), Kolbach index (0.66***), friability (0.57***), b-glucans in wort (--0.51***) and colour of malt (0.57***). Significant correlations were found between BRA and content of non-starch polysaccharides in caryopses (0.64***), extract (--0.62***), Kolbach index (--0.70***), friability (--0.70***), b-glucans in wort (0.79***) and wort colour (--0.56***). Correlation was determined between hardness and malting quality index (PSI 0.51***, BRA --0.71***).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the Institute of Brewing
ISSN
0046-9750
e-ISSN
—
Svazek periodika
113
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
80-86
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—