Potenciál tvrdosti zrna ječmene (Hordeum vulgare L.) jako selekčního znaku v procesu šlechtění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108186" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108186 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Potential of grain hardness of barley (Hordeum vulgare L.) as a selection trait in breeding programme
Popis výsledku v původním jazyce
The study presents the results of research on the use of barley caryopses hardness for prediction of the malting quality. Grain hardness was determined by three methods: Particle size index (PSI), hardness according to Brabender (BRA) and grain milling energy (GME). The correlations among methods for determining the kernel hardness were estimated as well among selected technological traits of barley and malt and kernel hardness. Significant correlations were found among PSI values and Final attenuationof laboratory wort from malt (0.73*) a Glycidic extract (0.70*). Values of kernel hardness measured by BRA significantly correlated with Final attenuation of laboratory wort from malt (-0.80*) and Soluble nitrogen of malt (0.64*). Grain milling energy values were statistically significant correlated with Nitrogen content in malt (0.64*). The preliminary results confirmed the possibility to use kernel hardness for prediction of some malting quality traits. Further studies will be done on
Název v anglickém jazyce
Potential of grain hardness of barley (Hordeum vulgare L.) as a selection trait in breeding programme
Popis výsledku anglicky
The study presents the results of research on the use of barley caryopses hardness for prediction of the malting quality. Grain hardness was determined by three methods: Particle size index (PSI), hardness according to Brabender (BRA) and grain milling energy (GME). The correlations among methods for determining the kernel hardness were estimated as well among selected technological traits of barley and malt and kernel hardness. Significant correlations were found among PSI values and Final attenuationof laboratory wort from malt (0.73*) a Glycidic extract (0.70*). Values of kernel hardness measured by BRA significantly correlated with Final attenuation of laboratory wort from malt (-0.80*) and Soluble nitrogen of malt (0.64*). Grain milling energy values were statistically significant correlated with Nitrogen content in malt (0.64*). The preliminary results confirmed the possibility to use kernel hardness for prediction of some malting quality traits. Further studies will be done on
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LV
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
99-104
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—