Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti hodnocení tvrdosti zrna ječmene přístrojem Do-Corder, jako parametru sladové kvality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00114096" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00114096 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti hodnocení tvrdosti zrna ječmene přístrojem Do-Corder, jako parametru sladové kvality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V dnešní době jsou hledány rychlé, levné, avšak dostatečně přesné metody odhadu kvality zrna ječmene. Jednou z těchto metod je i stanovení tvrdosti dle Brabendera. Cílem bylo porovnat odlišné metody vyhodnocení grafických výstupů z Brabenderova farinografu a vybrat následně ten nejoptimálnější pro rutinní laboratorní práci. Byly analyzovány vzorky 12 odrůd vždy ze tří lokalit ze tří sklizňových ročníků. Souběžně byly u vzorků stanoveny vybrané kvalitativní parametry ječmene a sladu. Byly vybrány tři způsoby možného hodnocení grafických výstupů. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi odrůdami v úrovni tvrdosti vyhodnocené všemi metodami. Pro každou metodu vyhodnocení byly stanoveny korelace mezi úrovní tvrdosti a vybranými technologickými parametry ječmene a sladu. U metod stanovení plochy pod křivkou výpočtem ze specifické hmotnosti papíru a planimetricky bylo zřetelné rozdělení odrůd dle sladovnické jakosti. U vyjádření tvrdosti pomocí maximální hodnoty křivky tento trend zji

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation of barley grain hardness measured by Do-Corder, as a malting quality parameter

  • Popis výsledku anglicky

    There is a need for fast, cheap and sufficient accurate methods for prediction of barley grain quality. The determination of Brabender hardness seems to be promising. The aim of this work was to compare three different methods for evaluation of graphic output from Brabender farinograph and subsequently select the most optimal method for routine laboratory work. 108 samples (twelve cultivars from three localities and three years) were analyzed for grain hardness. Simultaneously selected parameters of grain and malt were determined. The correlations among methods for evaluation were estimated as well as among selected technological traits of barley grain and malt. Grain hardness expressed by area under curve (counted by specific weight of paper 'A' and measured by planimetr 'B') showed tendencies to distinguish the varieties by their malting quality. The same trend was not observed for the method C (hardness expressed by maximum value of peak). Nearly perfect positive correlation (0,99**

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    197-204

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus