Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv posklizňového dozrávání na kvalitu klíčení odrůd sladovnického ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000456" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000456 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv posklizňového dozrávání na kvalitu klíčení odrůd sladovnického ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá sledování průběhu posklizňového dozrávání u devíti, v současné době v České republice, nejrozšířenějších a nových odrůd sladovnického ječmene. Pro sledování bylo použito pět znaků charakterizujících klíčení (energie, rychlost, index, průměrný čas a homogenita klíčení) sledovaných 3, 6, 9 a 12 týdnů po dosažení plné zralosti. Byly zjištěny značné mezidruhové rozdíly v délce a intenzitě posklizňového dozrávání. Odrůda Calgary se projevila jako odrůda s nejdelším posklizňovým dozráváním. Sledované znaky klíčení, kromě energie klíčení, byly ovlivněny ročníkem z 60 %, lokalitou až z 30 % a odrůdou maximálně ze 17 %. Energie klíčení byla výrazně ovlivněna lokalitou a to až z 83 %. Podíl ročníku na úrovni posklizňového dozrávání s časem klesal a naopak stoupal podíl odrůdy a lokality.

  • Název v anglickém jazyce

    Effest of post-harvest maturation on germination quality of malting barley varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to follow the course of post-harvest maturation in nine malting barley varieties that have been currently most widespread in the Czech Republic. nejrozšířenějších a nových odrůd Five parameters characterizing germination (energy,rate, index, average time and homogeneity of germination) were monitored 3, 6, 9 and 12 weeks after achieving full maturation. Considerable intervarietal differences in the length and intensity of post harvest maturation were determined. The variety Calgary was the variety with the longest post harvest maturation. All the studied parameters of germination, with the exception of germination energy, were affected by year from 60 %, location even from 30 % and variety maximally from 17 %. Germination energy was significantly affected by the location even from 83 %. The effect of year on the level of post harvest maturation declined with time and, conversely, the effect of variety and location increased.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové poznatky z genetiky a šľachteniea poľnohospodárskych rastlín

  • ISBN

    978-80-88872-88-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    SCPV - VÚRV

  • Místo vydání

    Piešťany

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    12. 11. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku