Vliv posklizňového dozrávání na kvalitu klíčení odrůd sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000456" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv posklizňového dozrávání na kvalitu klíčení odrůd sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývá sledování průběhu posklizňového dozrávání u devíti, v současné době v České republice, nejrozšířenějších a nových odrůd sladovnického ječmene. Pro sledování bylo použito pět znaků charakterizujících klíčení (energie, rychlost, index, průměrný čas a homogenita klíčení) sledovaných 3, 6, 9 a 12 týdnů po dosažení plné zralosti. Byly zjištěny značné mezidruhové rozdíly v délce a intenzitě posklizňového dozrávání. Odrůda Calgary se projevila jako odrůda s nejdelším posklizňovým dozráváním. Sledované znaky klíčení, kromě energie klíčení, byly ovlivněny ročníkem z 60 %, lokalitou až z 30 % a odrůdou maximálně ze 17 %. Energie klíčení byla výrazně ovlivněna lokalitou a to až z 83 %. Podíl ročníku na úrovni posklizňového dozrávání s časem klesal a naopak stoupal podíl odrůdy a lokality.
Název v anglickém jazyce
Effest of post-harvest maturation on germination quality of malting barley varieties
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to follow the course of post-harvest maturation in nine malting barley varieties that have been currently most widespread in the Czech Republic. nejrozšířenějších a nových odrůd Five parameters characterizing germination (energy,rate, index, average time and homogeneity of germination) were monitored 3, 6, 9 and 12 weeks after achieving full maturation. Considerable intervarietal differences in the length and intensity of post harvest maturation were determined. The variety Calgary was the variety with the longest post harvest maturation. All the studied parameters of germination, with the exception of germination energy, were affected by year from 60 %, location even from 30 % and variety maximally from 17 %. Germination energy was significantly affected by the location even from 83 %. The effect of year on the level of post harvest maturation declined with time and, conversely, the effect of variety and location increased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové poznatky z genetiky a šľachteniea poľnohospodárskych rastlín
ISBN
978-80-88872-88-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
SCPV - VÚRV
Místo vydání
Piešťany
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
12. 11. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—