Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pivo jako tekutý chléb a jeho zdravotní účinky na populaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F08%3A%230000457" target="_blank" >RIV/60193697:_____/08:#0000457 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pivo jako tekutý chléb a jeho zdravotní účinky na populaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pivo i chléb patří k nejstarším známým potravinám lidstva. Z nutričního hlediska se dokonce dá ukázat, že složení piva a chleba se velmi podobá. Pravidelné, ale střídmé pití piva má velmi příznivý vliv na zdraví konzumenta. Alkohol v nízkých koncentracích působí hlavně na snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění. V pivu jsou to všechny důležité B?vitaminy. Pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků. Důležitý je obsah křemíku, který působí proti ateroskleróze a osteoartritidě. Velmi příznivý zdravotně je i poměr draslíku k sodíku a poměr hořčíku k vápníku. Pivo je zdrojem fytoestrogenů. Ty ovlivňují kladně mozek, plíce, kardiovaskulární systém a kosti. Pivo obsahuje polyfenoly a fenolické kyseliny. Ty spolu s hořkými kyselinami vykazují antioxidační a antikarcinogenní vlastnosti. Působí i protizánětlivě a brání vzniku krevních sraženin. Doposud bylo v pivu nalezeno přes 2000 sloučenin. Jejich současné působení v pivu znamená mnohem víc než suma účinků individuálních slouč

  • Název v anglickém jazyce

    Beer as a liquid bread and its health effects on population

  • Popis výsledku anglicky

    Beer and bread are the oldest known human foodstuffs. The nutritional composition of both is very similar. Regular but moderate beer consumption has a very positive effect on the consumer's health. Relatively low concentration of present acohol lowers the occurence of cardiovascular diseases. Beer is the source of all important B vitamins. Beer contains over 30 minerals and trace elements. Important is the content of silicon which works against arteriosclerosis and osteoarthritis. Very positive for health is also the ratio K/Na and Mg/Ca. Beer is also a source of phytoestrogens which are beneficial to the brain, the lungs, the cardiovascular system and bones. Beer contains polyphenols and phenolic compounds as well as hop bitter acids which have antooxidative, anticarcinogenic and anti-inflammatory effects. They also prevent blood dogging. Thus far, over 2000 compounds have been discovered in beer. Their present impact in beer means much motre than the sum of the effects of the individ

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů 22. Pivovarsko-sladařské dny, Praha, 1.-2. listopad 2007

  • ISBN

    978-80-86576-29-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku