Zinek ? vliv na růst rostlin a kořenů ječmene, technologickou kvalitu zrna a kvašení sladiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000544" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000544 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/10:00158128 RIV/26296080:_____/10:#0000233
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zinek ? vliv na růst rostlin a kořenů ječmene, technologickou kvalitu zrna a kvašení sladiny
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2005-2008 byl sledován vliv listové aplikace zinku ve formě hnojiva Zinran na velikost kořenového systému rostlin, výnos a kvalitu zrna a průběh kvašení sladiny u šesti odrůd ječmene jarního. Zinek ovlivnil různě rozvoj kořenového systému. Zvýšil se výnos zrna, přepad zrna na sítě 2,5 mm a HTZ. Aplikace zinku vedla k vyšší syntéze škrobu v zrnu, zvýšily se hodnoty obsahu extraktu sladu, zvýšil se obsah nativního obsahu zinku v zrnu. Vyšší odběr byl zaznamenán u porostů po foliární aplikaci, byla prokázána negativní korelace obsahu zinku s obsahem N látek v zrnu a pozitivní vztah s obsahem škrobu Pozitivní závislosti byly zjištěny ve vztahu obsahu zinku a friability, resp. USJ, negativní naopak k obsahu beta-glukanů v zrnu. Vliv ošetření zinkembyl prokázán v rychlejší fermentaci sladiny za 24 h, ale na výsledné hloubce prokvašení se neprojevil.
Název v anglickém jazyce
Zinc ? effect on the spring barleys plant, and roots growth, grain technological quality and yeast fermentation
Popis výsledku anglicky
In 2005-2008 the effect of foliar application of zinc in the form of the Zinran fertilizer on the size of plant root system, yield, grain quality and sweet wort fermentation was studied in six spring barley varieties. Zinc affected the development of theroot system. Yield of grain, grain fractions over 2.5 mm and TGW increased. Zinc application led to higher synthesis of starch in a grain, values of malt extract content increased, native content of zinc in grain also increased. Bigger taking was recorded in growths after foliar application, negative correlation between zinc content and N substances in a grain and positive relation with starch content were proved. Positive dependences were found in the relationship between zinc content and friability,or MQI, on the contrary negative to beta-glucan content in grain. The effect of treatment with zinc was proved in faster sweet wort fermentation after 24 hours, however, it did not affect the depth of final fermentation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—