Kvalita zrna ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2009
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000554" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000554 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita zrna ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2009
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 23 zkušebních stanic a dvou odrůd ječmene ozimého ze 14 zkušebních stanic byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Příznivý průběh počasí v roce 2009 ovlivnil obsah dusíkatých látek (11,8 % a 11,7 %) a škrobu (63,8 % a 63,8%) v obilkách ječmene jarního i ozimého. Výskyt porostlých zrn byl minimální a množství poškozených zrn bylo nízké. Zrno sklizené v roce 2009 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm byl v průměru 87,5 % u ječmene jarního a 94,0 % uječmene ozimého. Rok 2009 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).
Název v anglickém jazyce
Quality of barley grain from testing sites of the Czech republic, harvest 2009
Popis výsledku anglicky
Samples of three varieties of spring barley from 23 testing stations and two winter barley varieties from 14 testing stations were analyzed according to the standard ČSN 461100-5. The favorable course of weather in 2009 positively affected content of nitrogenous substances (11.8 % and 11.7 %) and starch (63.8 % and 63.8 %) in spring and winter barley caryopses. The occurrence of sprouted grains was minimal and the amount of the damaged grains was low. Grain harvested in 2009 was bigger and its size washomogenous. Portion of sieving fractions above 2.5 mm was on average 87.5 % in spring barley and 94.0 % in winter barley. Year 2009 was a favorable year in terms of quality. Content of admixtures was adequate and it was formed mainly by the admixtures partly usable in malting (grains without husks and grains with black tips and grains with an awn).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
11-12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—