Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva. Část I. ? Literární přehled
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000562" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000562 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití moderních metod přípravy vzorků pro plynově chromatografické analýzy při analýze nápojů a zejména piva. Část I. ? Literární přehled
Popis výsledku v původním jazyce
Plynová chromatografie má významnou úlohu při stanovování senzoricky aktivních látek, jejichž obsah je důležitý nejen pro sledování kvality již finálního výrobku, ale též při testování nových technologických postupů. Před vlastním plynově chromatografickým stanovením je však nutné stanovované látky vyextrahovat, zkoncentrovat a eventuelně přečistit. Za tímto účelem bylo během posledních dvaceti let představeno mnoho technik pro přípravu vzorků, které mohou nahradit dosud používané klasické postupy. Tytopostupy zahrnují off-line a on-line metody a jsou založeny jak na důkladné extrakci látek tak na principech ustanovení rovnováhy. Tento přehled diskutuje výhody a nevýhody sedmi moderních postupů pro přípravu vzorků (headspace, purge and trap, extrakcena pevné fázi, mikroextrakce na pevné fázi, mikroextrakce na jedné kapce, superkritická fluidní extrakce, extrakce pomocí ultrazvuku), které je možné použít při analýze nápojů a zejména piva.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of utilization of modern sample preparation methods for gas chromatographic analysis of beverages and especially beer. Part I. ? Literature review
Popis výsledku anglicky
Gas chromatography plays a significant role for the determination of flavours which content is important not only for monitoring of quality of final product but also in testing of new technological procedures. Sample preparation procedures for extraction, concentration and clean-up are often necessary before gas chromatographic determination. In the past two decades, a lot of sample preparation techniques have been introduced and they have superseded till this time used classical counterparts. These procedures include off-line and on-line methods and they are based on exhaustive extraction as well as equilibrium techniques. This review discusses the advantages and disadvantages of seven modern sample preparation procedures (headspace, purge and trap, solid-phase extraction, solid-phase microextraction, single drop microextraction, supercritical fluid extraction, ultrasound assisted extraction) which can be used in beverage especially brewing analytics.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—