Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000575" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000575 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu šťavelové kyseliny v ječmeni a sladu pomocí RP-HPLC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Šťavelová kyselina je obsažena jako přirozená složka v pivovarských surovinách. Její největší část je vázána ve formě rozpustných sodných a draselných solí, zatímco s vápenatými ionty tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý. Šťavelová kyselina přítomná v pivu může i v nízké koncentraci způsobit, zvláště ve formě šťavelanu vápenatého, přepěňování piva (gushing). Byl sledován obsah šťavelanů v pěti odrůdách ječmene (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian a Kompakt) a z nich vyrobených sladech ze sklizně 2007. Dálebyl sledován vliv cílené kontaminace obilek ječmene mikromycetami rodu Fusarium a následného použití fungicidu. Byla optimalizována metoda stanovení kyseliny šťavelové pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Validační parametry bylynásledující: LOD 1,0 mg.kg-1 , LOQ 3,7 mg.kg-1, R2 0,9990, RSD 0,7 %, výtěžnost 80 až 85 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Determimation Of Oxalic Acid In Barley And Malt Using The RP-HPLC

  • Popis výsledku anglicky

    Oxalic acid is contained as a natural component in the brewing materials. The biggest quantity is bound in a form of soluble natrium and potassium salts; with calcium ions it forms insoluble calcium oxalate. Oxalic acid present in beer, namely in a formof calcium oxalate, can even in low concentration give rise to overfoaming of beer (gushing). Oxalate content was studied in five barley varieties (Jersey, Prestige, Malz, Sebastian, and Kompakt) and malts produced from them from harvest 2007. Further, the effect of the purposefully contamination of barley caryopses with micromycetes of Fusarium spp. and following use of the fungicide were studied. . The method for the determination of oxalic acid using the High Performance Liquid Chromatography with UVdetection was optimized. Validation parameters were as follows: LOD 1.0 mg.kg-1, LOQ 3.7 mg.kg-1, R2 0.9990, RSD 0.7 %, recovery 80 to 85 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0663" target="_blank" >GA525/06/0663: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus