Vliv typu chmelové suroviny na antioxidační vlastnosti piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F10%3A%230000582" target="_blank" >RIV/60193697:_____/10:#0000582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv typu chmelové suroviny na antioxidační vlastnosti piva
Popis výsledku v původním jazyce
Pokusné celosladové dekokční várky (200 l) 12 % světlého ležáckého piva s jedním opakováním variant byly chmeleny škálou pěti chmelů od jemné aromatické odrůdy (ŽPČ) po odrůdu vysokoobsažnou (Magnum) a chmelový CO2 extrakt. Redukční schopnost ESR-DPPH mladin a redukční schopnost piv ESR-DPPH i RC-DCPI významně závisela na chmelení, klesala od piv chmelených aromatickými chmely po piva chmelená hořkými odrůdami. Senzorické stárnutí piv ať již hodnocené zhoršením celkového subjektivního dojmu, nebo intenzitou oxidační, sklepní (zatuchlé) a staré chuti a vůně, bylo rychlejší u piv chmelených hořkými odrůdami chmele Agnus a Magnum či chmelovým extraktem v porovnání s pivy chmelenými odrůdami Žatecký červeňák, Sládek a Premiant. Pokusy prokázaly nezanedbatelný vliv typu chmele, množství chmelových antioxidantů na antioxidační vlastnosti a zpomalení senzorického stárnutí piv.
Název v anglickém jazyce
Impact of hop raw material type on antioxidant behaviour of beer
Popis výsledku anglicky
Trial all malt decoction brews (200 L) of 12% pale lager beer were hopped by a series of five hops from fine aroma variety (Saaz hops) to high-alpha variety and CO2 hop extract. ESR-DPPH reducing power of worts and both ESRDPPH and RC-DCPI reducing powerof beers significantly depended on hopping, decreasing from beers hopped by aroma hops to beers hopped by bitter varieties. Sensory aging of beers, ratedeither by deterioration of the overall impression or by intensity of oxidized, moldy (musty) and stale flavour, was faster for beers hopped by bitter hop varieties Agnus and Magnum or hop extract than for beers hopped by Saaz hops, Sládek and Premiant. The experiments proved a significant effect of the type of hop and amounts of hop antioxidants on antioxidant properties and a slowing down of beer sensory aging.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—