Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití beta kyselin v pivovarství. Ověřená technologie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000929" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití beta kyselin v pivovarství. Ověřená technologie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologie zahrnuje dva způsoby využití hořčícího potenciálu beta kyselin chmele. Prvý způsob spočívá v oxidaci čistých beta kyselin patentovanými postupy (patenty č. 303017 a č. 304 283) a aplikaci preparátu při chmelení piva buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími chmelovými produkty. Pivo chmelené oxidovaným preparátem má jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu. Druhý způsob spočívá ve využití hořčícího potenciálu chmelů skladovaných delší dobu, ve kterých jsou přítomny přirozené oxidační produkty beta kyselin. Pivo chmelené dlouhodobě skladovaným chmelem má při shodné analytické hořkosti a intenzitě senzorické hořkosti jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of beta acids in brewing. Proven technology

  • Popis výsledku anglicky

    The technology includes two uses of bittering potential of hop beta acids. The first method involves the oxidation of pure beta acids patented process (patent no. 303017 and No. 304283) and application of the preparation in the course of beer hopping either separately or in combination with other hop products. Beer hopped by oxidized product has a softer character of bitterness and faster decay of bitter perception. The second method consists in using of bittering potential of long term stored hops in which are present the natural oxidation products of beta acids. Beer hopped by long term stored hops have by the same analytical bitterness and intensity of sensory bitterness finer character of bitterness and faster decay of bitter perception.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B227" target="_blank" >QI91B227: Význam beta-kyselin chmele pro české pivo</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    31/2014

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    echnologie zahrnuje dva způsoby využití hořčícího potenciálu beta kyselin chmele. Prvý způsob spočívá v oxidaci čistých beta kyselin patentovanými postupy (patenty č. 303017 a č. 304 283) a aplikaci preparátu při chmelení piva buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími chmelovými produkty. Pivo chmelené oxidovaným preparátem má jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu. Druhý způsob spočívá ve využití hořčícího potenciálu chmelů skladovaných delší dobu, ve kterých jsou přítomny přirozené oxidační produkty beta kyselin. Pivo chmelené dlouhodobě skladovaným chmelem má při shodné analytické hořkosti a intenzitě senzorické hořkosti jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu..Smlouva o uplatnění výsledkuje uzavřenas firmou PIVO Praha, s.r.o., IČ 45241121, podepsána dne 13.5.2014, odpovědná osoba pro jednání Ing.A.Mikyška, mikyska @beerresearch.cz, tel. 224 900 160

  • Ekonomické parametry

    výšení tržeb z exportu chmele 2 mil. CZK točně, úspora tuzemských pivovarů při chmelení starými chmely 2 mil CZK ročně, zvýšení tržeb z nových značek piv chmelených oxidovanými beta kyselinami 500 tis. CZK ročně.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    60193697

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem