Využití beta kyselin v pivovarství. Ověřená technologie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000929" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000929 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití beta kyselin v pivovarství. Ověřená technologie
Popis výsledku v původním jazyce
Technologie zahrnuje dva způsoby využití hořčícího potenciálu beta kyselin chmele. Prvý způsob spočívá v oxidaci čistých beta kyselin patentovanými postupy (patenty č. 303017 a č. 304 283) a aplikaci preparátu při chmelení piva buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími chmelovými produkty. Pivo chmelené oxidovaným preparátem má jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu. Druhý způsob spočívá ve využití hořčícího potenciálu chmelů skladovaných delší dobu, ve kterých jsou přítomny přirozené oxidační produkty beta kyselin. Pivo chmelené dlouhodobě skladovaným chmelem má při shodné analytické hořkosti a intenzitě senzorické hořkosti jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu.
Název v anglickém jazyce
Use of beta acids in brewing. Proven technology
Popis výsledku anglicky
The technology includes two uses of bittering potential of hop beta acids. The first method involves the oxidation of pure beta acids patented process (patent no. 303017 and No. 304283) and application of the preparation in the course of beer hopping either separately or in combination with other hop products. Beer hopped by oxidized product has a softer character of bitterness and faster decay of bitter perception. The second method consists in using of bittering potential of long term stored hops in which are present the natural oxidation products of beta acids. Beer hopped by long term stored hops have by the same analytical bitterness and intensity of sensory bitterness finer character of bitterness and faster decay of bitter perception.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B227" target="_blank" >QI91B227: Význam beta-kyselin chmele pro české pivo</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
31/2014
Číselná identifikace
—
Technické parametry
echnologie zahrnuje dva způsoby využití hořčícího potenciálu beta kyselin chmele. Prvý způsob spočívá v oxidaci čistých beta kyselin patentovanými postupy (patenty č. 303017 a č. 304 283) a aplikaci preparátu při chmelení piva buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími chmelovými produkty. Pivo chmelené oxidovaným preparátem má jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu. Druhý způsob spočívá ve využití hořčícího potenciálu chmelů skladovaných delší dobu, ve kterých jsou přítomny přirozené oxidační produkty beta kyselin. Pivo chmelené dlouhodobě skladovaným chmelem má při shodné analytické hořkosti a intenzitě senzorické hořkosti jemnější charakter hořkosti a rychlejší doznívání hořkého vjemu..Smlouva o uplatnění výsledkuje uzavřenas firmou PIVO Praha, s.r.o., IČ 45241121, podepsána dne 13.5.2014, odpovědná osoba pro jednání Ing.A.Mikyška, mikyska @beerresearch.cz, tel. 224 900 160
Ekonomické parametry
výšení tržeb z exportu chmele 2 mil. CZK točně, úspora tuzemských pivovarů při chmelení starými chmely 2 mil CZK ročně, zvýšení tržeb z nových značek piv chmelených oxidovanými beta kyselinami 500 tis. CZK ročně.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60193697
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—