Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 a jeho použití při výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů z ovocných a/nebo obilných substrátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000983" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000983 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/304/304725.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/304/304725.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 a jeho použití při výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů z ovocných a/nebo obilných substrátů
Popis výsledku v původním jazyce
Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, který fermentuje glukosu, fruktosu, sacharosu, maltosu, galaktosu, melezitosu, rafinosu a glukonát za vzniku kyseliny mléčné nebo směsi kyseliny mléčné, kyseliny octové a etanolu, a nefermentuje sorbosu,manitol, sorbitol, glycerol a N-acetylglukozamin. Způsob výroby nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů, při kterém se fermentuje ovocný a/nebo obilný substrát, který obsahuje alespoň jeden cukr ze skupiny glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, galaktosa, melezitosa, rafinosa, arabinosa, xylosa, glukonát, přičemž fermentace probíhá kmenem bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, nebo jeho směsí s alespoň jedním jiným kmenem.
Název v anglickém jazyce
Strain of Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 bacteria and use thereof in the preparation of non-alcoholic and low-alcoholic beverages from fruit and/or corn substrates
Popis výsledku anglicky
In the present invention, there is disclosed a strain of Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 bacteria, which ferments glucose, fructose, saccharose, maltose, galactose, melezitose, rafinose and gluconate under formation of lactic acid or a mixture of lactic acid, acetic acid and ethanol, and which does not ferment sorbose, mannitol, sorbitol, glycerol and N-acetylglucosamine. There is also disclosed a process for preparing non-alcoholic and low-alcoholic beverages, wherein the preparation process is characterized by fermenting fruit are provided with crop substrate containing at least one sugar being selected from the group consisting of glucose, fructose, saccharose, maltose, galactose, melezitose, rafinose, arabinose, xylose and gluconate, whereby thefermentation is carried out by the bacterial strain Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 or mixtures thereof with at least one another strain.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
304725
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
30. 7. 2014
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský,a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence