Kmen bakterií Lactobacillus sp. RIBM 2-108 a jeho použití při výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů z ovocných a/nebo obilných substrátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/306/306974.pdf" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/306/306974.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kmen bakterií Lactobacillus sp. RIBM 2-108 a jeho použití při výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů z ovocných a/nebo obilných substrátů
Popis výsledku v původním jazyce
Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-108, který je heterofermentativní, a který fermentuje glukózu, fruktózu, sacharózu, maltózu, galaktózu, melezitózu, sorbózu, manitol, sorbitol, N-acetylglukozamin, celobiózu, trehalózu a glukonát, za vzniku kyseliny mléčné nebo směsi kyseliny mléčné, kyseliny octové a etanolu, a nefermentuje rafinózu, arabinózu, xylózu a glycerol. Způsob výroby nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů, při kterém se fermentuje ovocný a/nebo obilný substrát, který obsahuje alespoň jeden cukr ze skupiny glukóza, fruktóza, sacharóza, maltóza, galaktóza, melezitóza, sorbóza, manitol, sorbitol, N-acetylglukozamin, celobióza, trehalóza, glukonát, přičemž fermentace probíhá kmenem bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-108, nebo jeho směsí s alespoň jedním jiným kmenem.
Název v anglickém jazyce
The strain of Lactobacillus sp. RIBM 2-108 and its use in the production of non-alcoholic and low-alcohol beverages from fruit and/or cereal substrates
Popis výsledku anglicky
The strain of Lactobacillus paracasei RIBM 2-108 which is heterofermentative and which ferments glucose, fructose, sucrose, maltose, galactose, melezitose, sorbose, mannitol, sorbitol, N-acetylglucosamine, cellobiose, trehalose and gluconate while producing lactic acid or mixtures of lactic acid, acetic acid and ethanol, and does not fermented raffinose, arabinose, xylose and glycerol. The method of production of non-alcoholic and low-alcohol beverages comprising fermenting a fruit and/or cereal substrate containing at least one sugar selected from the group of glucose, fructose, sucrose, maltose, galactose, melezitose, mannitol, sorbitol, N-acetylglucosamine, cellobiose, trehalose, gluconate, wherein the fermentation is carried out by the strain of Lactobacillus paracasei RIBM 2-108, or its mixture, with at least one other strain.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
306974
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
13. 9. 2017
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence