Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek objasňuje ve stručnosti základy, ze kterých vycházel projekt, ve kterém bylo využito nových optických vlastností nanomateriálu na bázi křemíku při vývoji senzorového systému pro detekci diacetylu, který může nalézt uplatnění v pivovarských provozech. Jsou zde vysvětleny základní principy chemických senzorů založených na fotoluminiscenci nanokrystalického křemíku a nastíněny možnosti, jak senzorové pole z prvků takovýchto senzorů lze využít pro detekci diacetylu v pivu. Měření probíhá v plynné fázi, která je v rovnováze s kapalinou. Plynná směs neprochází procesem separace, ale interaguje s prvky senzorového pole. Prvky pole mají zavedené chemické rozpoznávací členy, díky nimž mají odlišnou odezvu na jednotlivé složky směsi. Toho se dosahuje funkcionalizací povrchu nanokrystalického křemíku vhodnými chemickými látkami. Kvasný Průmysl 60(11-12): 315-316, 2014.

  • Název v anglickém jazyce

    Using nanotechnologies in sensor system for diacetyl detection

  • Popis výsledku anglicky

    A brief introduction into fundamentals of one new RDT project is given. Basic principles of chemical sensors based on the novel property of nanocrystalline silicon ? bright room temperature photoluminescence ? for detection of diacetyl in beer are presented. The measurements are performed by analysis of head-space mixture that is in equilibrium with liquid beer sample. The gas mixture is not analyzed by means of separation of gas components followed by their subsequent detection but through an interaction of all gas phase components with an array of sensor elements and a measurement of the photoluminescence sensor response. Sensor elements have different response to compounds in the gas mixture due to introduction of various chemical recognition selectors into the detection process via chemical modification of silicon nanocrystals surface with suitable chemical compounds. Kvasny Prum.60(11-12): 315-316, 2014.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA01011363" target="_blank" >TA01011363: Výzkum a vývoj senzorového systému pro stanovení obsahu diacetylu v pivu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů