Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001016" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití nanotechnologií v senzorovém systému pro detekci diacetylu
Popis výsledku v původním jazyce
Článek objasňuje ve stručnosti základy, ze kterých vycházel projekt, ve kterém bylo využito nových optických vlastností nanomateriálu na bázi křemíku při vývoji senzorového systému pro detekci diacetylu, který může nalézt uplatnění v pivovarských provozech. Jsou zde vysvětleny základní principy chemických senzorů založených na fotoluminiscenci nanokrystalického křemíku a nastíněny možnosti, jak senzorové pole z prvků takovýchto senzorů lze využít pro detekci diacetylu v pivu. Měření probíhá v plynné fázi, která je v rovnováze s kapalinou. Plynná směs neprochází procesem separace, ale interaguje s prvky senzorového pole. Prvky pole mají zavedené chemické rozpoznávací členy, díky nimž mají odlišnou odezvu na jednotlivé složky směsi. Toho se dosahuje funkcionalizací povrchu nanokrystalického křemíku vhodnými chemickými látkami. Kvasný Průmysl 60(11-12): 315-316, 2014.
Název v anglickém jazyce
Using nanotechnologies in sensor system for diacetyl detection
Popis výsledku anglicky
A brief introduction into fundamentals of one new RDT project is given. Basic principles of chemical sensors based on the novel property of nanocrystalline silicon ? bright room temperature photoluminescence ? for detection of diacetyl in beer are presented. The measurements are performed by analysis of head-space mixture that is in equilibrium with liquid beer sample. The gas mixture is not analyzed by means of separation of gas components followed by their subsequent detection but through an interaction of all gas phase components with an array of sensor elements and a measurement of the photoluminescence sensor response. Sensor elements have different response to compounds in the gas mixture due to introduction of various chemical recognition selectors into the detection process via chemical modification of silicon nanocrystals surface with suitable chemical compounds. Kvasny Prum.60(11-12): 315-316, 2014.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01011363" target="_blank" >TA01011363: Výzkum a vývoj senzorového systému pro stanovení obsahu diacetylu v pivu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů