Vliv porostlosti na klíčivost sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001128" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001128 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porostlosti na klíčivost sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Pro hodnocení byly využity vzorky z ročníku sklizně 2014. Stanovení čísla poklesu bylo provedeno podle ČSN 566637 a klíčivost zrna ječmene byla stanovena podle metody EBC 3.5.2. Na základě zjištěného čísla poklesu byly vytvořeny dvě skupiny vzorků po 34 vzorcích (porostlé a neporostlé). Klíčivost byla stanovena ihned po dodání vzorku (označení T0) a dále po 6 měsících (T6), po 9 měsících (T9) a po jednom roce od sklizně (T12). Rozdíly v klíčivosti porostlého a neporostlého zrna ječmene byly statisticky neprůkazné pouze v období po sklizni. V následujících termínech hodnocení byly již rozdíly v klíčivosti u porostlých a neporostlých vzorků vždy statisticky průkazné. K největšímu poklesu klíčivosti došlo u porostlých vzorků ječmene mezi termíny T0 a T6. In QUALIMA 2015 - Sborník přednášek z 24. odborného semináře k jakosti potravinářských a krmivářských produktů, Pardubice 21.-22.10.2015, 54-56. ISBN 978-80-904468-6-1, ISSN 1213-5380.
Název v anglickém jazyce
The effect of pre-harvest sprouting on germination rate of malting barley
Popis výsledku anglicky
Samples from crop 2014 were used. Falling Number value was determined according to the standard ČSN 566637 and germination rate of barley grain was determined according to the method EBC 3.5.2. Based on the detected Falling Number, two groups of samples per 34 samples were formed (sprouted and non-sprouted). The germination rate was assessed immediately after sample was delivered (marked as T0) and then after 6 months (T6), after 9 months (T9), and after one year from the harvest (T12). The differences in the germination rate between sprouted and non-sprouted barley grain were statistically insignificant only in the period after harvest. In the other terms of the evaluation, the differences in the germination rate between sprouted and non-sprouted barley grain were always statistically significant. The highest decline in the germination rate was recorded in the sprouted barley samples between the terms of T0 and T6. QUALIMA 2015 - Sborník přednášek z 24. odborného semináře k jakosti potravinářských a krmivářských produktů, Pardubice 21.-22.10.2015, 54-56. ISBN 978-80-904468-6-1, ISSN 1213-5380.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů