Porostlost zrna ječmene a její vliv na klíčivost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000086" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000086 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porostlost zrna ječmene a její vliv na klíčivost
Popis výsledku v původním jazyce
Pro hodnocení byly použity vzorky z území České republiky a sklizňového roku 2016. Porostlost zrna ječmene byla hodnocena číslem poklesu, na základě kterého byly vzorky rozděleny na porostlé (číslo poklesu nižší než 220 s) a neporostlé. Klíčivost byla stanovena metodou EBC v roztoku peroxidu vodíku současně se stanovením čísla poklesu. Klíčivost byla následně stanovována v pravidelných časových intervalech. Statisticky průkazný rozdíl v klíčivosti zrna mezi skupinou vzorků porostlých a neporostlých byl zjištěn po 9 měsících od prvního stanovení. Vysoce statisticky průkazný rozdíl mezi hodnocenými skupinami byl zjištěn 12 měsíců od prvního stanovení klíčivosti.
Název v anglickém jazyce
Sprouting and its effect on the germination capacity
Popis výsledku anglicky
Samples from the territory of the Czech Republic from harvest year 2016 were used for the evaluation. Barley grain sprouting was assessed based on the falling number, the samples were either classified as sprouted (the falling number lower than 220 s) or non-sprouted. The germination capacity was assessed with the EBC method in hydrogen peroxide solution and the falling number. The germination capacity was subsequently determined in the regular intervals. Statistically significant difference in the germination capacity of grain between the group of sprouted samples and non-sprouted samples was recorded nine months from the first determination. Highly statistically significant difference between the assessed groups was detected 12 months from the first determination of the germination capacity.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LXVI
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
423-426
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—