Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F15%3A%230001140" target="_blank" >RIV/60193697:_____/15:#0001140 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd ječmene snížením stupně domočení?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Soubor 14 odrůd jarního ječmene byl sladován při dvou různých stupních domočení (42 % a 45 %) na konci namáčky. Snižením stupně domočení o 3 % byly zvýrazněny rozdíly mezi odrůdami. U sledovaného souboru odrůd neměl nižší stupeň domočení vliv na obsah extraktu. Nižšší stupeň domočení se výrazně projevil u většiny ostatních sledovaných technologických znaků. Snížení stupně domočení se u sledovaného souboru odrůd projevilo snížením relativního extraktu při 45 °C o 4,4 %, Kolbachova čísla o 3,2 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,7 %. Nejvíce se nižší stupeň domočení odrazil na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 11,8 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 214 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška na konferenci 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22. 10. 2015.

  • Název v anglickém jazyce

    Can differences in quality of malting barley varieties become more pronounced by decreasing the steeping degree?

  • Popis výsledku anglicky

    As a result of intensive breeding, malting quality of current varieties is very similar. The set of 14 spring barley varieties was malted at two different degrees of steeping (42 % and 45 %) at the end of steeping. Decrease in the degree of steeping by 3 % helped pronounce differences between the varieties. In the studied set of varieties, a lower degree of steeping did not affect extract content. The lower degree of steeping was markedly manifested in most other studied technological parameters. The lowered degree of steeping was manifested by the reduction of relative extract at 45 °C by 4.4 %, Kolbach index by 3.2 %, apparent final attenuation by 0.7 %. The lower degree of steeping was mainly reflected in the level of cytolytical modification. Degradation of cell walls was reduced by 11.8 % and beta-glucan content in sweet wort by 214 mg/l. All the varieties with one exception were markedly beyond an acceptable level of beta-glucan content sweet wort. Lecture at the Conference 26th Brewing and Malting Days. VÚPS, VŠCHT, Sladovny Soufflet ČR, a.s., Olomouc 22/10/2015.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Sladovnický ječmen pro</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů