Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230001038" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0001038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd?
Popis výsledku v původním jazyce
Lze zvýraznit kvalitativní rozdíly sladovnických odrůd? V důsledku intenzivního šlechtění je sladovnická kvalita současných odrůd velmi podobná. Zkrácením sladování o jeden den vyniknou rozdíly mezi odrůdami. Odrůdy, které jsou schopny v kratší době sladování dosáhnout přijatelných výsledků, mohou přispět k intenzifikaci sladování. Zkrácení sladování o jeden den se u sledovaných odrůd projevilo snížením extraktivnosti o 0,4 %, relativního extraktu při 45 °C o 0,6 %, Kolbachova čísla o 0,4 %, dosažitelného stupně prokvašení o 0,8 %. Nejvíce se zkrácení sladování odrazilo na úrovni cytolytického rozluštění. Degradace buněčných stěn se snížila o 13 % a obsah beta-glukanů ve sladině o 265 mg/l. Všechny odrůdy s jednou výjimkou se dostaly výrazně mimo akceptovatelnou úroveň obsahu beta-glukanů ve sladině. Přednáška, 37. Pivovarsko sladařský seminář, Plzeň, 23. 10. 2014.
Název v anglickém jazyce
Can differences in malting varieties quality be underlined?
Popis výsledku anglicky
As a result of intense breeding, malting quality of current varieties is very similar. Differences between varieties become visible when malting is shortened by one day. Varieties that are within a shorter malting time able to achieve acceptable resultscan contribute to intensification of malting. Shortening of malting by one day in the studied varieties was reflected by lowering extract content, relative extract at 45 °C Kolbach index, and apparent final attenuation by 0.4 %, 0.6 %, 0.4 %, and 0.8 %.respectively. Shortening of malting was mostly reflected at the level of cytolytic modification. Degradation of cell walls was reduced by 13 % and beta-glucan content in wort by 265 mg/l. All varieties with one exception got markedly beyond the acceptable level of beta-glucan content in wort. Lecture, 37th Brewing and Malting Conference. Pilsen, Czech Republic, October 23, 2014.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Sladovnický ječmen pro</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů