Progress in breeding of spring barley for malting quality in the Breeding Station Hrubcice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000052 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/04.pdf" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2017/03/04.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201715" target="_blank" >10.18832/kp201715</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Progress in breeding of spring barley for malting quality in the Breeding Station Hrubcice
Popis výsledku v původním jazyce
The study assesses the quality of spring barley malting varieties bred in the Breeding Station in Hrubčice. After 60 years of breeding, extract content, the level of relative extract at 45 °C, and Kolbach index increased by 2.2, 2.4, and 4.2 percentage points respectively. Diastatic power increased by 60.6 WK units. Wort quality improved by 2.8 percentage points and the friability level by 6.8 percentage points; β-glucan content in wort reduced by 23.0 mg/l but this was not statistically signifi cant. The varieties contributed to the improvement of extract content in wort from 12.34%, to the level of relative extract at 45 °C from 4.84% and Kolbach index from 2.35%.The value of diastatic power was affected by the variety from 23.44% and wort quality from 11.25%. The degradation of cell walls was affected by the variety from 11.42% while β-glucan content from 6.36%.
Název v anglickém jazyce
Progress in breeding of spring barley for malting quality in the Breeding Station Hrubcice
Popis výsledku anglicky
The study assesses the quality of spring barley malting varieties bred in the Breeding Station in Hrubčice. After 60 years of breeding, extract content, the level of relative extract at 45 °C, and Kolbach index increased by 2.2, 2.4, and 4.2 percentage points respectively. Diastatic power increased by 60.6 WK units. Wort quality improved by 2.8 percentage points and the friability level by 6.8 percentage points; β-glucan content in wort reduced by 23.0 mg/l but this was not statistically signifi cant. The varieties contributed to the improvement of extract content in wort from 12.34%, to the level of relative extract at 45 °C from 4.84% and Kolbach index from 2.35%.The value of diastatic power was affected by the variety from 23.44% and wort quality from 11.25%. The degradation of cell walls was affected by the variety from 11.42% while β-glucan content from 6.36%.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310091" target="_blank" >QJ1310091: Sladovnický ječmen pro</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
126–133
Kód UT WoS článku
000430984600004
EID výsledku v databázi Scopus
—