Význam odrůd ječmene z hlediska kvality a výnosů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000079" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam odrůd ječmene z hlediska kvality a výnosů
Popis výsledku v původním jazyce
Sladovnický ječmen je šlechticem mezi polními plodinami. Za příznivých podmínek je schopen vytvořit vysokou a kvalitní úrodu. Slovensko vyváží více než 80 % vyrobeného sladu. Slad a pivo je zboží s vysokou úrovní přidané hodnoty. Slovensko bylo v roce 2016 na jedenáctém místě na světě mezi mezi vývozci sladu. Odrůda je nejdůležitější a nejlevnější intenzifikační faktor. Šlechtění zvýšilo za 60-80 let technologickou a agronomickou kvalitu odrůd. Nově zkoušené odrůdy jsou v řadě případů lepší než odrůdy kontrolní. Mezi stávajícími odrůdami jsou výrazné rozdíly ve výnosu a v dalších sledovaných znacích. Odrůdy reagují na ošetření fungicidy různě. Odrůdy jsou různě citlivé na porůstání. Pro výběr vhodných odrůd jsou nutné informace. Je třeba pěstovat a do sladovny dodávat odrůdově čisté zrno ječmene. Odrůdy se liší svými agronomickými, technologickými, fyzikálními, fyziologickými a dalšími znaky. Psota, V.: Význam odrôd jačmeňa z hľadiska kvality a výnosov. Přednáška na sladovnické konferenci: "Quality beer is born in a field". Slovak Beer and Malt Association, Košice 7/12/2017, Nitra 6. 12. 2017.
Název v anglickém jazyce
Importance of barley varieties in terms of quality and yield
Popis výsledku anglicky
Malting barley is a nobleman among field crops. Under favorable conditions, it is able to create high and quality yield. Slovakia exports more than 80% of malt produced. Malt and beer are goods with a high level of the added value. In 2016, Slovakia was the eleventh in the world among malt exporters. Variety is the most important and cheapest intensification factor. Breeding has increased the technological and agronomic quality of varieties in 60-80 years. Newly tested varieties are in many cases better than the control varieties. The existing varieties exhibit significant differences in yield and other monitored features. Varieties respond to fungicide treatment differently. The varieties are susceptible to sprouting. The selection of appropriate varieties requires information. It is necessary to grow and to supply varietally pure barley grain to malt housesvariety. Varieties differ in agronomic, technological, physical, physiological and other features. Psota, V.: Importance of barley varieties in terms of quality and yield. Lecture at the malting conference: "Quality beer is born in a field". Slovak Beer and Malt Association, Košice 7/12/2017, Nitra 6. 12. 2017.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů