Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000042" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000042 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška - Brányik T., Psota V.: Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene In: Seminář "Od zrnka až po půllitr - budoucnost českého piva". Zemědělský výbor a Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny České republiky ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. 22. 6. 2022, Praha.V letech 1993-1997 byla průměrná sklizňová plocha jarního ječmene na úrovni 441 295 ha. V současné době (2017-2021) je průměrná sklizňová plocha 219 508 ha. Za 25 let sklizňová plocha jarního ječmene poklesla o 50 %. V letech 1993-1997 se produkce jarního ječmene pohybovala kolem 1 650 tis tun. V posledních letech (2017-2021) se pohybuje kolem 1 106 tis. tun. Produkce jarního ječmene poklesla o 33 %. V případě snížení výnosu např. nepříznivým průběhem počasí, nedostupností hnojiv a pesticidů se produkce jarního ječmene může snížit a nepokryje tak potřebu sladařského průmyslu. Sladovny potřebují ročně přibližně 700 tis tun předního zrna sladovnického ječmene ročně. Častější přísušky v posledních letech znamenají větší výskyt partií jarního ječmene s vyšším obsahem dusíkatých látek v zrnu. Optimální hodnota obsahu dusíkatých látek v zrnu ječmene pro výrobu sladu a následně piva je kolem 11 %. V posledních pěti letech byl průměrný obsah dusíkatých látek nad touto hodnotou. Výběr partií ječmene s optimálním obsahem dusíkatých látek je výrazně omezen. Dalším omezujícím faktorem je vývoz ječmene (celní statistika nerozlišuje jarní a ozimý ječmen), který kopíruje nedostatek kvalitního ječmene v okolních státech. V letech 1993-1997 se ročně vyváželo v průměru 34 tis. tun ječmene ročně. V současné době (2017-2021) se toto množství zvýšilo na 378 tis. tun ročně. Vývoz ječmene se zvýšil 11 krát. Přibližně polovina vykupovaného množství ječmene tvoří zrno odrůd doporučených Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským pro výrobu piva s chráněným zeměpisným (CHZO) označením „České pivo“. Pro výrobu piva s CHZO „České pivo“ jsou používány především odrůdy jarního ječmene vyšlechtěné v České republice. Zrno odrůd doporučených pro výrobu piva s CHZO „České pivo“ lze ze zahraničí dovézt jen v omezeném množství. Snižování produkce jarního ječmene a zvyšování vývozu ječmene je v kontrastu se zvyšováním výroby sladu. V letech 1993-1997 bylo ročně vyrobeno v průměru 427 tis tun sladu. V posledních letech (2017-2021) byla roční produkce na úrovni 528 tis. tun, což znamená nárůst výroby sladu o 24 %. Za stejné období se vývoz sladu zvýšil o 39 %. Slad je základní surovinou pro výrobu piva. V České republice se v letech 2017 – 2021 v průměru ročně vyrobilo 20,5 mil hl piva. Z tohoto množství bylo vyvezeno v průměru ročně 5,1 mil. hl piva. Více než 100 pivních značek se v České republice vyrábí s logem chráněné zeměpisné označení. Sladovnický ječmen je citlivou komoditou představující základ pro výrobu sladu a piva tedy nejúspěšnějších vývozních komodity agrárního sektoru České republiky vyvážených se značnou mírou přidané hodnoty. Produkce jarního ječmene neustále klesá. Její další snižování by mohlo negativně ovlivnit dostupnost domácí suroviny pro produkci kvalitního exportu schopného sladu a vynutilo by si dovoz ječmene ze zahraničí. Přednáška - Brányik T., Psota V.: Klimatická změna aneb riziko pro pěstování kvalitního sladovnického ječmene In: Seminář "Od zrnka až po půllitr - budoucnost českého piva". Zemědělský výbor a Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny České republiky ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. 22. 6. 2022, Praha.

  • Název v anglickém jazyce

    Climate change or the risk to growing quality malting barley

  • Popis výsledku anglicky

    Lecture - Brányik T., Psota V.: Climate change or the risk to growing quality malting barley In: Seminar "From grain to pint - the future of Czech beer". Agricultural and Environment Committee of the Chamber of Deputies of the Czech Republic in cooperation with the Czech Association of Breweries and Maltsters. 22/6/2022, Prague.In 1993-1997, the average harvested area of spring barley was 441 295 ha. Currently (2017-2021) the average harvested area is 219 508 ha. In 25 years, the harvested area of spring barley has decreased by 50%. In 1993-1997, spring barley production was around 1 650 thousand tonnes. In recent years (2017-2021) it has been around 1 106 thousand tonnes. Spring barley production has fallen by 33%. In case the yield is reduced, for example by adverse weather conditions, unavailability of fertilisers and pesticides, spring barley production may be reduced and thus not covering the needs of the malting industry. Maltsters need approximately 700 000 tonnes of malting barley grain per year. The more frequent droughts in recent years have meant more spring barley lots with higher nitrogen content in the grain. The optimum nitrogen content of barley grain for the production of malt and subsequently beer is around 11 %. In the last five years, the average nitrogen content has been above this value. The selection of barley lots with optimum nitrogen content is markedly limited. Another limiting factor is the export of barley (customs statistics do not distinguish between spring and winter barley), which copies the shortage of quality barley in neighbouring countries. Between 1993 and 1997, an average of 34 000 tonnes of barley was exported annually. Currently (2017-2021) this amount has increased to 378 thousand tonnes per year. Barley exports have increased 11 times. Approximately half of the barley purchased is the grain of varieties recommended by the Research Institute of Brewing and Malting for the production of beer with the protected geographical indication 'České pivo'. The varieties of spring barley used for the production of beer with the PGI 'České pivo' are mainly those bred in the Czech Republic. Only limited quantities of the grain of varieties recommended for the production of beer with the PGI 'České pivo' can be imported from abroad. The reduction in spring barley production and the increase in barley exports are in contrast to the increase in malt production. Between 1993 and 1997, an average of 427 000 tonnes of malt were produced annually. In recent years (2017-2021), annual production has been 528 thousand tonnes, which means an increase of 24% in malt production. Malt exports increased by 39% over the same period. Malt is the basic raw material for beer production. In the Czech Republic, an average of 20.5 million hl of beer was produced annually between 2017 and 2021. Of this amount, an average of 5.1 million hl of beer was exported annually. More than 100 beer brands with the logo of Protected Geographical Indication are produced in the Czech Republic. Malting barley is a sensitive commodity, it forms the basis for the production of malt and beer, the most successful export commodities of the Czech Republic's agricultural sector which are exported with a significant degree of added value. Spring barley production is steadily declining. A further reduction could adversely affect the availability of domestic raw material for the production of quality exportable malt and force the import of barley from abroad. Lecture - Brányik T., Psota V.: Climate change or the risk to growing quality malting barley In: Seminar "From grain to pint - the future of Czech beer". Agricultural and Environment Committee of the Chamber of Deputies of the Czech Republic in cooperation with the Czech Association of Breweries and Maltsters. 22/6/2022, Prague.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů