Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

České sladovnictví v běhu času

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000079" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000079 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/19:N0000096

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    České sladovnictví v běhu času

  • Popis výsledku v původním jazyce

    5. října 1842 – začíná novodobá historie českého piva. Ječmen – základní surovina pro výrobu sladu. Metody šlechtění ječmene. Šlechtitelský progres. Expozice Sladařského ústavu na Výstavě soudobé kultury v Československu v roce 1928. Ječmen v Československu ve 20. letech 20. století. Chráněné zeměpisné označení „České pivo“. Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení obilek. Ve sladovně jsou zrnu poskytovány podmínky vhodné pro klíčení a současně je snaha maximálně omezit růstové procesy. Máčení - náduvník. Klíčení - klíčidla – humnová sladovna. Klíčení - klíčidla – pneumatická sladovna. Hvozdění - hvozd. Počet sladoven 1880 - 2017. Mapa sladoven Československé republiky ve 20. letech 20. století. Výroba sladu (v 1000 tun) 1926-2017. Vývoz sladu (1 000 t) 1920-2017. Ječmenářská ročenka. Výroba piva v 1000 hl. Seznam pivovarů využívajících CHZO České piv. Vývoz piva v tis. hl. Vývoz piva podle zemí (hl) v roce 2017. Přednáška - Psota, V.: České sladovnictví v běhu času. Plzeňský Prazdroj, a.s., Pivovar Plzeň. Tradiční ječmenářský seminář, Plzeň, 20/11/2018.

  • Název v anglickém jazyce

    Czech malting in the course of time

  • Popis výsledku anglicky

    October 5, 1842 - a new history of Czech beer begins. Barley - the main raw material for production of malt. Methods of barley breeding. Breeding progress. Exhibition of the Malting Institute at the Exhibition of Contemporary Culture in Czechoslovakia in 1928. Barley in Czechoslovakia in the 1920s. Protected Geographical Indication "Czech Beer". Malting is a commercial use of the physiological process of germination of caryopses. In the malt house, grains are provided with conditions suitable for germination, and at the same time growth processes are reduced. steeping - steep. Germination – germinating apparatus-floor malting. Steeping - steep– pneumatic malt house. Kilning - kiln. Number of malt houses in 1880 - 2017. Maps of malt houses of the Czech Republic in 1920s. production of malt (in 1000 tons) in 1926-2017. Malt export (1 000 t) in 1920-2017. Barley year book. Production of beer in 1000 hl. List of breweries using the PGI České pivo. Beer export in thousands of hl. Beer export according to the countries (hl) in 2017. Lecture - Psota, V.: Czech malting in the course of time. Plzeňský Prazdroj, a.s., Breweries Plzeň. Traditional barley seminar, Plzeň, 20/11/2018.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů