Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000057" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000057 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    České pivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    5. října 1842 – začíná novodobá historie českého piva. Expozice Sladařského ústavu na Výstavě soudobé kultury v Československu v roce 1928. V roce 1927 bylo v Republice Československé 140 sladařských firem, které vyrobily 242 000 tun sladu. K tomu potřebovaly 321 000 tun ječmene. Bylo sklizeno 1 278 974,1 tun jarního ječmene a 5 879 tun ozimého ječmene. V roce 1926 bylo 505 sladoven a jejich počet postupně klesal. K největšímu útlumu výroby sladu došlo v období druhé světové války. Po válce se výroba sladu obnovila a postupně vzrůstala až po současnou dobu, kdy se ročně vyrábí více než 500 000 tun sladu. 16. října 2008 bylo zapsáno chráněné zeměpisné označení "České pivo". Podíl odrůd doporučených pro výrobu piva s CHZO "České pivo" od roku 2004 postupně vzrůstal a v současné době jsou tyto odrůdy vysévány na 50 % ploch. Výroba (20 mil hl v roce 2017) a vývoz (4,6 mil hl) piva vzrůstá. Nejvíce se exportuje na Slovensko, do Německa a do Polska. Přednáška: České pivo. Sladařský polní den, Vraný, okr. Kladno, 26. 6. 2018.

  • Název v anglickém jazyce

    Czech beer

  • Popis výsledku anglicky

    5 October 1842 – the modern history of Czech beer begins. Exposition of the Malting Institute at the Exhibition of Contemporary Culture in Czechoslovakia in 1928. In 1927, 140 malting companies existed in the Czechoslovak Republic, they produced 242,000 tons of malt. This required 321 000 tons of barley. 1 278 974.1 tons of spring barley and 5 879 tons of winter barley were harvested. In 1926, there were 505 malt houses and their numbers gradually declined. The biggest reduction in malt production occurred during the Second World War. After the war, the malt production recovered and gradually grew up to the present time, when more than 500 000 tons of malt is produced annually. On 16 October 2008, the protected geographical indication "České pivo" was registered. The proportion of varieties recommended for beer production with PGI "České pivo" has gradually increased since 2004 and currently these varieties are sown at 50% of the area. Production (20 mil hl in 2017) and import (4.6 mil hl) of beer has been increasing. Most oéf malt is exported to Slovakia, Germany, and Poland. Lecture: Czech beer. Malting Field Day, Vraný, district Kladno, 26/06/2018.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů