České sladovnictví v běhu času v osmi kapitolách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000080" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000080 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
České sladovnictví v běhu času v osmi kapitolách
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška - České sladovnictví v běhu času v osmi kapitolách. 5. října 1842 – začíná novodobá historie českého piva. Ječmen – základní surovina pro výrobu sladu. Metody šlechtění ječmene. Šlechtitelský progres. Expozice Sladařského ústavu na Výstavě soudobé kultury v Československu v roce 1928. Ječmen v Československu ve 20. letech 20. století. Chráněné zeměpisné označení „České pivo“. Sladování je komerční využití fyziologického procesu klíčení obilek. Ve sladovně jsou zrnu poskytovány podmínky vhodné pro klíčení a současně je snaha maximálně omezit růstové procesy. Máčení - náduvník. Klíčení - klíčidla – humnová sladovna. Klíčení - klíčidla – pneumatická sladovna. Hvozdění - hvozd. Počet sladoven 1880 - 2017. Mapa sladoven Československé republiky ve 20. letech 20. století. Výroba sladu (v 1000 tun) 1926-2017. Vývoz sladu (1 000 t) 1920-2017. Ječmenářská ročenka. Přednáška - Psota, V.: České sladovnictví v běhu času v osmi kapitolách. In: Konference Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů, VÚP Troubsko, Brno, 22/11/2018.
Název v anglickém jazyce
Czech malting in the course of time in eight chapters
Popis výsledku anglicky
Lecture - Czech malting in the course of time in eight chapters. October 5, 1842 - a new history of Czech beer begins. Barley - the main raw material for production of malt. Methods of barley breeding. Breeding progress. Exhibition of the Malting Institute at the Exhibition of Contemporary Culture in Czechoslovakia in 1928. Barley in Czechoslovakia in the 1920s. Protected Geographical Indication "Czech Beer". Malting is a commercial use of the physiological process of germination of caryopses. In the malt house, grains are provided with conditions suitable for germination, and at the same time growth processes are reduced. steeping - steep. Germination – germinating apparatus-floor malting. steeping - steep– pneumatic malt house. Kilning - kiln. Number of malt houses in 1880 - 2017. Maps of malt houses of the Czech Republic in 1920s. production of malt (in 1000 tons) in 1926-2017. Malt export (1 000 t) in 1920-2017. Barley year book. Lecture - Psota, V.: Czech malting in the course of time in eight chapters. At: Conference Current knowledge in growing, breeding, plant protection and processing of products, VÚP Troubsko, Brno, 22/11/2018.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů