Volný aminodusík ve sladině sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000095" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Volný aminodusík ve sladině sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Volný aminodusík ve sladině sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice. Vliv odrůdy na obsah volného aminodusíku (FAN) ve sladině byl sledován na souboru 24 odrůd pěstovaných, každý rok na 4 různých stanovištích po dobu tří let. FAN byl stanoven metodou EBC 4.10. Nejvyšší průměrný obsah FAN vykázala odrůda KWS Amadora (193 mg.l-1). Obsah FAN byl nejvíce ovlivněn ročníkem (24 %), následně stanovištěm (15 %) a nejméně odrůdou (12 %). Nízký obsah FAN vykazovalo necelých 50 % vzorků, střední obsah FAN mělo něco málo přes 40 % vzorků a vysoký obsah FAN mělo 12 % vzorků. Přednáška: Psota, V.: Volný aminodusík ve sladině sladovnických odrůd ječmene zkoušených v České republice. Konference 26. Pivovarsko sladařské dny. VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26. 10. 2017.
Název v anglickém jazyce
Free amino nitrogen in wort from malting varieties of barley tested in the Czech republic
Popis výsledku anglicky
The effect of the variety on the free nitrogen (FAN ) content in wort was studied in the set of 24 varieties grown at four different sites each year for a period of three years. FAN was determined by the EBC 4.10 method. The highest average FAN was exhibited by the variety KWS Amadora (193 mg.l-1). The content of free nitrogen was mostly affected by the year (24 %), followed by the site, (15 %); the effect of the variety was the lowest (12 %). Nearly 50 % of the samples exhibited low FAN malt, slightly over 40 % of samples had medium FAN malt and 12 % of the samples exhibited high FAN malt. Lecture: Psota, V.: Free amino nitrogen in wort from malting varieties of barley tested in the Czech republic. Conference 27th Brewing and Malting Days. VÚPS, VŠCHT, PMS Přerov a.s., Olomouc 26/10/2017.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů