Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam heterocyklických sloučenin v pivovarství

Popis výsledku

Přednáška pro pivovarské odborníky na Legislativním semináři VÚPS v Želivi 31.5.2017. Heterocyklické sloučeniny významně ovlivňují senzorický profil piva. Vznikají převážně jako produkty Maillardových reakcí při výrobě sladu a v procesu výroby piva. Dostupné informace o distribuci heterocyklů během sladovnického a pivovarského procesu jsou dosud neúplné a nekonzistentní. V naší studii bylo zjištěno, že některé heterocykly jsou charakteristické pro daný druh piva (např. pro světlé pivo ležáckého typu jsou to homofuraneol, 2-acetylpyridin, 3-acetylpyridin, pro piva tmavá a nealko piva jsou to zejména maltol, abhexon, 2,3,5-trimethylpyrazin, 2-acetylthiazo)l. Řada těchto látek se vyskytuje v pivu v koncentracích přesahujících senzorický práh vnímání.

Klíčová slova

barleyheterocyclic compoundsMaillard reaction

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam heterocyklických sloučenin v pivovarství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška pro pivovarské odborníky na Legislativním semináři VÚPS v Želivi 31.5.2017. Heterocyklické sloučeniny významně ovlivňují senzorický profil piva. Vznikají převážně jako produkty Maillardových reakcí při výrobě sladu a v procesu výroby piva. Dostupné informace o distribuci heterocyklů během sladovnického a pivovarského procesu jsou dosud neúplné a nekonzistentní. V naší studii bylo zjištěno, že některé heterocykly jsou charakteristické pro daný druh piva (např. pro světlé pivo ležáckého typu jsou to homofuraneol, 2-acetylpyridin, 3-acetylpyridin, pro piva tmavá a nealko piva jsou to zejména maltol, abhexon, 2,3,5-trimethylpyrazin, 2-acetylthiazo)l. Řada těchto látek se vyskytuje v pivu v koncentracích přesahujících senzorický práh vnímání.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of heterocyclic compounds in brewing technology

  • Popis výsledku anglicky

    Lecture for Brewery experts at the Legislative Seminar of VÚPS in Želiv 31.5.2017. Heterocyclic compounds significantly affect the sensorial profile of beer. They are mainly produced as Maillard reaction products during the malt and beer production. Available information on the distribution of heterocycles during the malting and brewing process is still incomplete and inconsistent. In our study we found that some of the heterocycles are characteristic fore selected type of beer (for example, for light beer of the lager type such as homofuraneol, 2-acetylpyridine, 3-acetylpyridine, for beer dark and non-alcoholic beer, especially maltol, 3,5-trimethylpyrazine, 2-acetylthiazo). Many of these substances occur in beers at concentrations above the sensory threshold of perception.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Základní informace

Druh výsledku

O - Ostatní výsledky

O

OECD FORD

Analytical chemistry

Rok uplatnění

2017