3-MCPD process contaminant in malt
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F18%3AN0000015" target="_blank" >RIV/60193697:_____/18:N0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/01/02.pdf" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.cz/pdfs/kpr/2018/01/02.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp201802" target="_blank" >10.18832/kp201802</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
3-MCPD process contaminant in malt
Popis výsledku v původním jazyce
3-MCPD (3-chloropropane-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This substance can also occur in a number of foods produced without hydrolysis, e.g. thermally processed cereals (malt, bakery products). Precursors of 3 -MCPD may be endogenous lipids of cereals and chloride ions. 3-MCPD is classifi ed as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg of body weight was established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was performed by gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg.kg-1. The combined standard uncertainty of the method was 13%.
Název v anglickém jazyce
3-MCPD process contaminant in malt
Popis výsledku anglicky
3-MCPD (3-chloropropane-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This substance can also occur in a number of foods produced without hydrolysis, e.g. thermally processed cereals (malt, bakery products). Precursors of 3 -MCPD may be endogenous lipids of cereals and chloride ions. 3-MCPD is classifi ed as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg of body weight was established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was performed by gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg.kg-1. The combined standard uncertainty of the method was 13%.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Kód UT WoS článku
000426115200002
EID výsledku v databázi Scopus
—