Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování obsahu 3-MCPD ve sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000103" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000103 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování obsahu 3-MCPD ve sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Poster:Sloučenina 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol) je procesní kontaminant vznikající při zpracování potravin, především při hydrolýze bílkovin. Tato látka se může vyskytovat v řadě dalších potravin vyrobených bez hydrolýzy, např. v tepelně upravených cereáliích (sladu, pečivu). Jako prekurzory vzniku 3-MCPD se zde pravděpodobně uplatňují endogenní lipidy obilovin a chloridové ionty. Výrobky ze sladu jako jsou např. sladová zrna, sladová mouka, sladové extrakty a výrobky určené pro barvení a dochucování obsahují nezanedbatelné množství 3-MPCD. Kontaminant tady pravděpodobně vzniká při sušení za vyšších teplot. 3-MCPD je klasifikován jako možný lidský karcinogen, pro který byl stanoven tolerovatelný denní příjem (TDI) ve výši 2 μg/kg tělesné hmotnosti. Obsah 3-MCPD byl sledován v různých druzích sladu. Analýza obsahu 3-MCPD ve vzorcích sladu byla provedena metodou plynové chromatografie s hmotnostním detektorem. Mez stanovení obsahu 3-MCPD v analyzovaných vzorcích sladu byla 10 μg/kg . Kombinovaná standardní nejistota metody byla 13 %. Přítomnost 3-MCPD nebyla potvrzena ve světlých sladech. Vysoký obsah 3-MCPD byl stanoven pouze v barvicích sladech (10-95 μg/kg ). Jedná se o výrobky, které jsou vystaveny velmi vysokým teplotám. XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr Bystřice pod Pernštejnem, 27.5.- 29.5.2019, Sborník souhrnů sdělení, str. 34.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of 3-MCPD content in malt

  • Popis výsledku anglicky

    Poster: 3-MCPD (3-chlorpropan-1,2-diol) is a process contaminant formed during food processing, namely protein hydrolysis. This substance can also occur in a number of foods produced without hydrolysis, e.g. thermally processed cereals (malt, bakery products). Precursors of 3 -MCPD may be endogenous lipids of cereals and chloride ions here. Malt products, such as malt grains, malt flour, malt extract, and products for dying and flavor additives contain a negligible amount of 3-MPCD. Presumably, contaminant is produced when drying at higher temperatures. 3-MCPD is classified as a possible human carcinogen for which a tolerable daily intake (TDI) of 2 μg/kg of body weight was established. 3-MCPD content was studied in various kinds of malt. Analysis of 3-MCPD content in malt samples was performed by gas chromatography with a mass detector. The limit of detection of 3-MCPD content in the analyzed malt samples was 10 μg/kg. The combined standard uncertainty of the method was 13%. The presence of 3-MCPD was not confirmed in pale malts. High 3-MCPD content was determined only in black malts (10-95 μg/kg). These are products which are exposed to very high temperatures. XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr Bystřice pod Pernštejnem, 27.5.- 29.5.2019, Book of abstracts, p. 34..

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů